Uniós kardcsörtetés, ciprusi fenyegetés

Egyes EU-tagállamok kardcsörtetése dacára aligha kétséges, hogy október 3-án, Luxemburgban, az első témafejezet megnyitásával legalább formailag megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Törökországgal.

Ám az utolsó pillanatban többen úgy érzik: joggal keménykedhetnek egy kicsit Ankarával, ha egyszer a török vezetés sem éppen baráti módon járt el a kezdés előfeltétele, az EU-török vámegyezmény kiterjesztése kapcsán.

Ennek egyszerű parafálása legalábbis dodonai megoldást jelentett volna egy komoly problémára: az Európai Unió egyik tagjelöltje (Törökország) nem ismeri el az egyik tagállamot ("görög" Ciprust), csak a sziget északi részén kikiáltott szakadár államot, az Észak-ciprusi Török Köztársaságot. Ez utóbbit viszont senki más nem ismeri el. A nehézséget azzal lehetett volna elboronálni, ha Ankara nyitva hagyja annak lehetőségét, hogy a régóta létező vámegyezmény kiterjesztését a tíz új EU-tagállamra - köztük "görög" Ciprusra - akár Nicosia burkolt elismeréseként lehessen értelmezni. Ám a törökök hangsúlyozták: amíg a szigetország megosztottsága fennáll, egy ilyen aláírás sem jelenthet elismerést.

Erre beindult a szokásos EU-forgatókönyv: először a franciák jelezték, hogy ez azért mégsem járja, egy ilyen makacs országgal nem lehet elkezdeni a tárgyalásokat. Érvelésük két szépséghibája: 1. mint az Európai Bizottság is kimutatta, Ciprus török elismerése jogilag nem szükséges a tárgyaláskezdéshez; 2. egyedül maradtak vele.

Párizs erre visszakozott, mondván: "nem akar újabb európai válságot". Jöhettek tehát a görög ciprióták. Jorgosz Jakovu külügyminiszter ausztriai látogatása alkalmával a Die Pressének nyilatkozva meglebegtette a tárgyaláskezdés feletti ciprusi vétó lehetőségét, azt azonban cáfolva, hogy máris ez lenne az álláspontjuk. Némiképp túllőve a célon még azt is mondta, hogy országa a török különnyilatkozat miatt semmisnek tekinti a vámjegyzőkönyv kiterjesztését. (Ez azért túl erős érv, mert ebben az esetben Nicosia el sem tekinthetne a vétótól, hiszen a jegyzőkönyv aláírása megkérdőjelezhetetlen előfeltétel.)

Aki a fejleményeket idáig követni tudta, tartson ki! A vita legújabb síkja: be kell-e engednie a vámegyezmény szerint a török kikötőkbe a ciprusi hajókat, a repterekre a légi járatokat? Ankara szerint természetesen nem, hiszen a vámegyezmény csak árukra vonatkozik, a fuvarozás pedig szolgáltatás, vagyis csak EU-tagként kell majd toleránsabbnak mutatkozniuk...

Brüsszel, 2005. szeptember

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.