A törökökre figyel az EU

A Törökországgal várhatóan október 3-án kezdődő EU-csatlakozási tárgyalások álltak az uniós külügyminiszterek tegnapi találkozójának középpontjában, a walesi Newportban.

Az EU-tagállamok már korábban sem mutattak túlzott lelkesedést a törökök befogadása iránt, de a helyzet csak súlyosbodott az ankarai kormány júniusi nyilatkozatával. Ebben kijelentette, hogy nem hajlandó Ciprus déli, görög fennhatóság alá tartozó részének diplomáciai elismerésére.

Törökország 35 ezer fős katonasággal tartja megszállás alatt a sziget északi területét. Az elmúlt napokban Franciaország, Ausztria és Angela Merkel, a német ellenzék kancellárjelöltje is egyértelművé tette, hogy aggodalmasnak tartja a többségében muzulmánok lakta, hetvenmilliós Törökország teljes jogú tagságát a szervezetben. Törökország a többi fontos feltételnek eleget tett, egész Ciprusra kiterjesztette például vámunióját.

A newporti kétnapos, informális találkozó további témái közé tartozik a közel-keleti és a balkáni helyzet, továbbá az Oroszországhoz fűződő viszony. A brit EU-elnökség keretében Tony Blair kormányfő a jövő hét elején Kínába utazik, ahol a megromlott kereskedelmi kapcsolatokon is igyekszik javítani.

Isztambul belvárosa. Az EU-ba igyekeznek
Isztambul belvárosa. Az EU-ba igyekeznek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.