Versenyfutás az első választók voksaiért

Még az iskolapadokban ülnek azok a fiatalok, akik a 2006-os választásokon akár azt is eldönthetik: az MSZP vagy a Fidesz alakítson-e kormányt. Az első választók négyszázezren lesznek.

A versenyfutás már megkezdődött a Fidesz és az MSZP között az első választók, azaz a 18 és 22 év közötti fiatalok voksaiért. Orbán Viktor Kőszegen, a nemzedéki konzultáción azt mondta, hogy az első választók 70-80 százalékára számít a Fidesz jövő tavasszal. A Fidesz nem rendelkezik saját közvélemény-kutatásokkal arról, hogy az a mintegy négyszázezer fiatal, aki 2002-ben még nem voksolhatott, jövőre viszont már igen, melyik párttal szimpatizál. Az ismert közvélemény-kutatók viszont évek óta azt jelzik, hogy a politika iránt érdeklődő fiatalokhoz a konzervatív-jobboldali értékek állnak közelebb, s ezekben az "évjáratokban" sokkal magasabb a Fidesz támogatottsága, mint a szocialistáké. A Fidesz iránt megnyilvánuló rokonszenv azért sem meglepő, mert a rendszerváltáskor a Fidesz úgy vonult be a köztudatba, mint "a fiatalok pártja", így nyilvánvalóan körükben a legerősebb a bázisa.

Újhelyi István, az MSZP alelnöke viszont hiszi, hogy hosszú távon kiegyenlítődik a Fidesszel, illetve az MSZP-vel rokonszenvezők aránya e korosztályban is. Szerinte ezt "nagyban meghatározza majd az az újszerű, bátor kampány", amelyet a szocialista párt a közeljövőben indít; s amellyel elsősorban a fiatalokat célozza meg, hogy megmutassa vállalt baloldali-szociáldemokrata értékeit. - A szocialista párt "újrafazonírozza" magát, és a fiatalos kampány során lesznek meglepetések is - nyilatkozta lapunknak Újhelyi István, aki felhívta a figyelmet: a Felsőoktatási Kutató Intézet által a budapesti Sziget rendezvényen végzett közvélemény-kutatás szerint 2002 óta először haladta meg ebben a korosztályban a baloldali-liberális koalíció szimpatizánsainak aránya a Fidesz-szimpatizánsokét. A politikus szerint az MSZP-ben és a baloldalon zajló radikális változások már éreztetik a hatásukat. Az úgynevezett Fidesz-korosztály - az, amelyik a 90-es évek elején eszmélt rá a világra - szerinte az akkori Fidesz híve lett, s egy modern liberális párt emlékképét őrzi. "Ma már Orbán Viktor és Kövér László se nem fiatal, se nem demokrata" - jegyezte meg. De az első választók nyitottak, és a Fidesz számukra már nem liberális. A vezérelvű politikai stílus pedig távol áll ettől a korosztálytól. Másrészt az első választók számára számos kedvező döntést hozott az MSZP-SZDSZ-kormány, ilyen a sorkatonaság eltörlése, a pályakezdő fiatalok segítése, a Fészekrakó-program, és a könnyűzene támogatása, a PANKK - emlékeztetett Újhelyi István. Az MSZP-ben megtörtént a generációváltás, szerinte ezt demonstrálni kell, és fontos, hogy a baloldal tudatosítsa a fiatalokban: az ízlésviláguknak megfelelő értékeket valójában nem a Fidesz, hanem az MSZP képviseli.

A Szonda Ipsos, a Magyar Gallup Intézet és a Medián legutóbbi, összesített mérései viszont azt mutatják: nincs jelentős elmozdulás. Závecz Tibor, a Szonda Ipsos kutatási igazgatója szerint ez a korosztály bizonytalanabb és paszszívabb, mint az országos átlag, de közülük 32 százalék szavazna a Fideszre, és 14 az MSZP-re. A Gallup szerint a 18-20 éves fiatalok 46 százaléka voksolna a Fideszre, és pusztán 15 százalék a szocialistákra. A Medián adatai szerint 36:17 az arány a Fidesz javára. Az országos átlagnál kevesebben ígérik viszont az első választók közül, hogy biztosan elmennek szavazni. A Szonda szerint 35, a Median szerint 40 százalék; a Gallup mérése viszont kiegyenlített, 49 százalékot mutat; a négyszázezer fiatal közül tehát 2006-ban várhatóan 130-200 ezren voksolnak majd, és mintegy kétharmaduk a Fideszre.

Hatásos kampánnyal viszont valószínűleg "aktivizálhatók" az egyelőre paszszív fiatalok is. A Fidelitas a fiatal nemzedéknek szóló üzenetekkel kampányol - nyilatkozta Szijjártó Péter, aki nem fél attól, hogy a Fidesz "elöregszik". - Van utánpótlás - jegyezte meg. Szerinte a fiatalok nyilván emlékeznek majd az Orbán-kormány 1998 és 2002 közötti vívmányaira, a diákhitelre, a tandíj eltörlésére és a Fidesz otthonteremtési programjára. "Pártpropagandával már nem lehet a fiatalokat megbolondítani" - tette hozzá mindehhez Nyitrai Zsolt, a Fidesz kampányfőnök-helyettese.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.