Több tízezren fertőződtek meg Nyugat-Afrikában kolerával

Több tízezer embert betegített meg idén Nyugat-Afrikában a kolerajárvány, és a helyzet évről évre rosszabb - figyelmeztetett csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A június óta jegyzett 31.259 fertőzés 488 esetben vezetett halálhoz kilenc nyugat-afrikai országban, a világ egyik legszegényebb térségében. "Ez nem szokványos. Válsághelyzettel állunk szemben, amit azonnal kezelni kell" - jelentette ki az ENSZ segélyakcióit összehangoló szerv, az OCHA humanitárius akciókért felelős regionális igazgatója a szenegáli Dakarban sajtótájékoztatón. A nyugat-afrikai térség egészében minden évben rosszabb a helyzet - tette hozzá.

A leginkább érintett ország Bissau-Guinea, ahol az elmúlt három hétben mintegy százhúsz, június óta összesen 224 ember halt bele a betegségbe. Bissau-Guineán kívül Burkina Fasóban, Elefántcsontparton, Guineában, Libériában, Maliban, Mauritániában, Nigerben, Szenegálban, és délebbre, Kongóban jelentettek haláleseteket.

A megbetegedések rendkívüli száma részben az időjárási körülményekre és a regionális konfliktusok kiváltotta tömeges vándorlásra vezethető vissza. A vándorlások megnehezítik a járvány elleni harcot is. A baktérium okozta, fertőzött vízzel vagy élelmiszerrel terjedő betegség néhány hónap alatt az esőzésekkel továbbterjedhet Nigériára, Kamerunra és Csádra.

A kolera könnyen gyógyítható, ha a beteget időben megóvják a kiszáradástól.

A szakértők szerint a kutak fertőtlenítésével, a közegészségügyi viszonyok javításával és kellő tájékoztatással könnyebben meg lehetne állítani a kór terjedését. A hatékony fellépéshez azonban több pénzre, felszerelésre és jobb megelőzésre van szükség - állítják ENSZ-szervek illetékesei.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.