A tanárok nem kérnek a politikából az iskolákban

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a pártpolitikátmindenképpen ki kell zárni az iskolából - közölte Kerpen Gábor, a PDSZelnöke csütörtökön az MTI-vel.

Az érdekvédő az oktatási jogok miniszteri biztosának választási kampánnyal kapcsolatos, készülő ajánlásáról elmondta: meg kell különböztetni a politikát és a pártpolitikát, s ez utóbbit mindenképpen ki kell zárni az iskolákból.

"A rendszerváltás egyik legfontosabb eleme volt a pártok kisöprése a munkahelyekről és különösen az iskolákból. Ez a demokratikus minimumhoz tartozó eleme. A PDSZ határozottan kiáll amellett, ezért elfogadhatatlannak tart és a visszarendeződésre utaló jelnek tekint minden olyan állásfoglalást, amely kampányoló politikusokat, pártpolitikát, pártaktívistákat beengedné az oktatási intézményekbe" - jelentette ki.

Az oktatási jogok miniszteri biztosa az Eötvös Károly Intézettel közösen ajánlást fogalmaz meg az iskolafenntartóknak a választási kampánnyal kapcsolatban. Aáry-Tamás Lajos hétfőn az MTI-nek azt mondta: a politikát nem lehet kitiltani az iskolákból, az agitációt kell kizárni.

"Ha egy településen az iskola tornaterme vagy aulája, az egyetlen olyan közösségi helyiség, ahol a politikai pártok nagygyűléseket tarthatnak, nem lehet megtiltani nekik, hogy bérbe vegyék" - mondta.

Erre is ki lehet találni olyan szabályt, hogy minden a választásokon induló pártnak ki lehet adni, de ugyanolyan feltételekkel, csak tanítási idő után, és ezeken a gyűléseken sem a diákoknak, sem a tanároknak nem kell részt venniük, s senkit nem érhet hátrány amiatt, hogy megjelenik rajta vagy nem - fejtette ki példaként a biztos.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.