Történelmi kézfogás Isztambulban

A gázai kivonulás után reménykeltő diplomáciai közeledésre került sor a zsidó állam és muzulmán országok között. Először tárgyalt személyesen Pakisztán és Izrael külügyminisztere, amelyen a diplomáciai kapcsolatok felvételéről esett szó. A jordániai király már a közeli hetekben Jeruzsálembe látogathat.

Pakisztán úgy döntött, hogy a gázai övezeti zsidó telepek kiürítését elismerve a diplomáciai érintkezések fenntartására törekszik Izraellel - mondta csütörtökön Isztambulban Mien Hursid Mehmud Kaszuri pakisztáni külügyminiszter, miután találkozott izraeli kollégájával.

A megbeszélések után Szilvan Salom, az izraeli diplomácia vezetője újságíróknak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy a történelmi jelentőségű találkozó a párbeszéd új csatornáit nyithatja meg a muzulmán világgal, és fokozatosan a teljes jogú diplomáciai kapcsolatok felvételéhez vezethet Pakisztánnal.

Salom óriási áttörésnek és bátor lépésnek nevezte a pakisztáni döntést, amely miatt esetleg bírálatok érhetik az ázsiai országot az iszlám világban. Hozzátette: itt a megfelelő időpont minden muzulmán és arab állam számára, hogy felülvizsgálja kapcsolatait Izraellel, ami nagyon kedvező jelzés volna az izraeli és a palesztin közvéleménynek a gázai övezeti kivonulás hozamát illetően. Hangsúlyozta, hogy Izrael hosszabb távon teljes körű diplomáciai kapcsolatok létesítésére törekszik minden arab országgal. "Remélem, nem ezt lesz az utolsó állomás" - idézte Salom szavait az isztambuli sajtótájékoztatóról beszámoló izraeli rádió.

Pakisztán gesztust tett, de Izraelt még nem ismeri el

A pakisztáni külügyminiszter "minden kérdésre kiterjedőnek és jelentőségteljesnek" minősítette az első nyilvánosság előtt megtartott magas szintű izraeli-pakisztáni találkozót, ugyanakkor leszögezte: mindez nem jelenti a zsidó állam elismerését, amely csak a palesztin kérdés megoldásának következménye lehet.

A találkozó után kiadott közleményében Kaszuri kiemelte: Iszlámábád úgy tekint a gázai övezeti kivonulásra mint az izraeli megszállás megszűnéséhez és egy olyan palesztin állam megalakulásához vezető folyamat kezdetére, amely békében és biztonságban létezik Izrael mellett. A tartós béke szempontjából a regionális konfliktusövezetekben és az egész világon egyaránt kulcsfontosságúnak nevezte az olyan régi viszályok megoldását, mint Palesztina és Kasmír ügye.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök szintén úgy foglalt állást a pakisztáni Kvettában újságírók előtt, hogy a mostani külügyminiszteri találkozó "semmi esetre sem jelenti Izrael elismerését", de megtörtént az első hivatalos érintkezés a két ország között, és Iszlámábád azt tervezi, hogy az isztambuli megbeszélés után küldöttséget meneszt Jeruzsálembe. Megerősítette, hogy a diplomáciai kapcsolatok létesítésének feltétele a szuverén palesztin állam létrejötte.

A találkozó előtt Izrael ankarai nagykövetségének szóvivője lehetségesnek mondta, hogy Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Musarraf az ENSZ-közgyűlés szeptember közepén kezdődő őszi ülésszaka keretében találkozik, azzal a céllal, hogy a diplomáciai kapcsolatok létesítése irányába mutató egyezményt kössenek.

Az isztambuli találkozót az izraeli rádió értesülése szerint az Egyesült Államok szoros szövetségesei közé tartozó pakisztáni államfő kezdeményezte a semleges helyszínnek számító muzulmán Törökországban, amely kifejezetten jó kapcsolatokat ápol Izraellel.

Jeruzsálembe tart a jordániai király?

A jordániai király elvben beleegyezett abba, hogy Izraelbe látogasson egy magas rangú jeruzsálemi forrás szerint, de Ammánban egyelőre nem erősítették meg a látogatás tervét.

Izraeli és jordániai tisztségviselők közösen készítik elő II. Abdalláh és Ariel Saron izraeli kormányfő találkozóját, de annak napját még nem tűzték ki - mondta csütörtökön a neve elhallgatását kérő jeruzsálemi forrás. A Maariv izraeli napilap és a közszolgálati rádió értesülése szerint a látogatásra akár már a jövő héten sor kerülhet Jeruzsálemben.

Ammáni tisztségviselők nem voltak hajlandó kommentálni a hírt, a királyi palota egy szintén névtelenül nyilatkozó tisztségviselője azt mondta, nincs tervbe véve az uralkodó izraeli látogatása.

A zsidó állam és az arab monarchia 1995-ben béke-megállapodást kötött, de az új palesztin felkelés csaknem öt évvel ezelőtti kezdete óta a két ország viszonya feszültebbé vált. II. Abdalláh hivatalosan 2000 augusztusában járt utoljára Izraelben, de hírek szerint tavaly márciusban találkozott ott titokban Saronnal, két napja pedig az izraeli munkapárti Ehud Barakot fogadta egy ammáni palotában.

Izraelnek összesen négy muzulmán országgal van teljes körű diplomáciai kapcsolata: Egyiptommal, Jordániával, Törökországgal és Mauritániával. Marokkóban, Tunéziában és Katarban korlátozott jogkörű kereskedelmi vagy érdekképviseletet tart fenn.

(MTI)

Kaszuri és Salom az isztambuli találkozón
Kaszuri és Salom az isztambuli találkozón
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.