Egy amerikai Párizsban

A L'Equipe főszerkesztője cáfolta, hogy amerikai volta miatt üldöznék Lance Armstrongot, a Tour de France hétszeres győztesét.

A francia sportnapilap - amint arról hírt adtunk - négyoldalas összeállításban számolt be arról, hogy minden idők legnagyobb kerékpáros bajnokának 1999-es vizeletmintáiban az EPO nevű doppingszer nyomait mutatták ki. Armstrong kategorikusan tagadja, hogy valaha tiltott szerekhez folyamodott volna - ugyanakkor közismerten baráti viszonyban állt egy olasz orvossal, aki bizonyítottan EPO-t adott különböző sportolóknak.

Az aktív versenyzéstől az idei győzelme után visszavonult biciklista szerint a franciák a két ország megromlott politikai viszonya, illetve a hazai versenyzők sikertelensége miatt ellenségesek vele szemben. Claude Droussent, a L'Equipe főszerkesztője szerint erről szó sincs. Mint az LCI televíziónak nyilatkozta, akkor is ugyanígy jártak volna el, ha francia sportolóval kapcsolatban jutottak volna hasonló adatok birtokába.

Az EPO a vér oxigénszállító képességét növeli. 1999-ben már szerepelt a tiltott szerek listáján, de még nem álltak rendelkezésre megbízható ellenőrzési módszerek. További nehézség, hogy a vegyületnek természetes változata is van. A régi, eddig fagyasztva tárolt mintákat állítólag a vizsgálati módszerek további finomítása érdekében vették elő. Az amerikai sportoló szerint azonban az eredmény nem megbízható, mert a mintákat sem tárolás, sem elemzés közben nem kezelték az előírásoknak megfelelően.

A franciák másként vélekednek. - Amit találtunk, az árnyékot vet Armstrong egész karrierjére - mondta Droussent. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség hétfőn azt ígérte, hogy tíz napon belül közzéteszi az 1999-es mintákkal kapcsolatos vizsgálatának eredményét. Armstrong a maga részéről azt fontolgatja, beperelje-e a sportlapot, a francia doppinglabort, illetve régi haragosát, Jean-Marie Leblancot, a Tour de France versenyigazgatóját.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.