Fogorvosi szűrés kocsmákban és pályaudvarokon

Ősztől újfajta megelőző kampány indul a fogorvosi körzetek egy részében. Alapelve, hogy a fogorvos maga menjen el a páciensekhez, ne várja meg, hogy ők keressék fel a rendelőt.

A szakminisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár pályázatára jelentkezők havi 180 ezer, 230 ezer, illetve 280 ezer forint pluszt kapnak, attól függően, ki mekkora körzetben vállalta a betegségmegelőző program szervezését.

A pályázatban jelezni kellett, ki milyen módszert alkalmaz - tájékoztatta a Népszabadságot dr. Gyenes Mónika, a Semmelweis Egyetem népegészségügyi tanszékének adjunktusa, az OEP szakértője. Több fogorvos jelezte, hogy kocsmákba, pályaudvarokra, hajléktalanszállásokra, iskolákba, játszóterekre is elmegy a páciensek után.

Győrben négy fogorvos járja majd a kocsmákat - mondta lapunknak dr. Dukavits Kinga, aki nem is lát más lehetőséget, hogy a szájüregi daganatos halálozás által legveszélyeztetettebbeket megvizsgálják. Plakátokon fogják jelezni a kocsmába járóknak, hogy mikor érkezik a szűrőcsapat. Spatulával, lámpával "felfegyverkezve" végzik a vizsgálatot. Elmondják majd, hogy mit láttak, van-e szükség további orvosi segítségre. Dukavits Kinga férje, aki fül-orr-gégész, gyakran tapasztalja, hogy későn kerülnek a férfiak rosszindulatú szájüregi daganattal az orvoshoz. Mint mondta: fogalma sincs, hogyan fogadják majd őket a kocsmákban, de ha öt embert sikerül megmenteni a ráktól, már megérte a kockázatot vállalni.

A nyerteseknek rá kell venniük a megvizsgáltakat, hogy alkalmazzák a fogállagmegóvó módszereket. Összesen 222-en nyertek a pályázaton, közülük 16-an olyan praxisból, amely fogyatékos gyerekeket lát el. Velük nagyon nehéz a fogorvosok dolga, mert még nehezebb a bizalmukat megnyerni, mint másokét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.