Megalakult a Magyar Autizmus Alapítvány

A szervezetet a betegség gyógyítására, megelőzésére és ennek koordinálására, a betegségről szóló információk széles körű megismertetésére hozták létre, közismert emberek támogatásával.

Autizmussal küzdő betegeknek és családtagjaiknak kíván segítséget nyújtani az az alapítvány, amelynek alapító okiratát kedden írták alá a Parlamentben. A Magyar Autizmus Alapítványt a komoly társadalmi, családi problémát jelentő betegség gyógyítására, megelőzésére és ennek koordinálására, a betegségről szóló információk széles körű megismertetésére hoztuk létre - mondta köszöntőjében Füredi János pszichiáter, neurológus, az alapítvány egyik alapító tagja.

Közölte: ma már korai szakaszában is egyre sikeresebben felismerhető a betegség, de ehhez fontos, hogy minél több hazai és külföldi információ jusson el az érintettekhez, szülőkhöz, orvosokhoz, kutatókhoz.

A Magyar Autizmus Alapítványt ismert hazai szakemberek, közéleti szereplők, autista gyermekek szülei és az ügy iránt felelősséget érző támogatók hozták létre.

A Magyar Autizmus Alapítvány alapító okiratát aláírta többek között Koltai Róbert színművész, Gyárfás Tamás újságíró, Beer Miklós váci megyéspüspök, Leel-Őssy Lóránt egyetemi tanár, az MTA doktora és Veress Lajos biokémikus. A szervezet védnökei Harrach Péter és Mandur László a parlament alelnökei, akik köszöntőjükben pártok feletti ügynek nevezték az alapítvány támogatását.

- Célunk, hogy a meglévő kezdeményezéseket megerősítsük, illetve olyan közösséget szeretnének létrehozni, ahol az érintett családok, civil szerveztek, egyházak, döntéshozók közösen, komplex módon segíthetnek, legyen az a segítség egészségügyi, szociális, gyógypedagógiai vagy jogi jellegű - mondta az ünnepélyes aláírás után Szendrei Róbert az alapítvány egyik kurátora, egy autista kisgyerek édesapja.

Az autizmus nem csak pszichológiai, pedagógiai, hanem elsősorban orvosi, biokémiai probléma, amely sokszor a családok súlyos szociális és lelki helyzetével is együtt jár - véli Szendrei.

Becslések szerint a személyiséget átható, kommunikációs és szociális zavarokkal együtt járó fejlődési rendellenességgel Magyarországon 50 ezer ember küszködik - közölte.

Az autizmus az agyi működés súlyos, alapvető fejlődésterületeket érintő, egész életen át tartó zavara. A betegség szociális viselkedésben, a kommunikáció, a képzeleti működés és a rugalmas gondolkodás fogyatékosságában jelentkezik. Az autisták folyamatosan kompenzációt igényelnek.

Számukra alapvető nehézséget jelent a saját és mások gondolatainak, szándékainak, vágyainak vagy érzelmeinek felismerése és nem képesek mások viselkedésének értelmezésére, így reakcióikat sem képesek a másik ember igényeihez igazítani.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.