Sólyom László az első helyen debütál

Sólyom László elődjeihez hasonlóan, már hivatalba lépése első hónapjában a legnépszerűbb magyar politikus lett. A 67 pontos rokonszenvindexével jelentős mértékben megelőzi a második Dávid Ibolyát (56 pont) és az őt követő Szili Katalint és Göncz Kingát (55-55 pont). Az új köztársasági elnök konszenzusos politikusként indul, a társadalom különböző csoportjaiban hasonlóan vélekednek róla.

Néhány érdekesség a Szonda Ipsos által 2005 augusztusának közepén, a politikusok népszerűségéről készített közvélemény-kutatásaiból.

Sólyom László rokonszenves politikusként kezdte el államfői tevékenységét. Az őt értékelők többségét reménnyel tölti el a politikában való megjelenése, hattizedük pozitívan minősítette a köztársasági elnököt. A válaszolók bő egynegyede semlegesen viszonyul hozzá, míg csupán egytizedük formált negatív véleményt. Az osztályzatok alapján számított 67 pontos népszerűségi indexe lényegében azonos Mádl Ferenc búcsúzó pontszámával. Úgy tűnik, Sólyom László a választópolgároktól megkapta azt a bizalmat, amelyet az elmúlt másfél évtizedben elődjei megteremtettek az államfői posztnak. Sólyom abban is követi Göncz Árpádot és Mádlt, hogy közmegegyezés övezi. Majdnem minden társadalmi-demográfiai rétegben azonos a megítélése, legfeljebb 2-3 ponttal tér el az átlagtól. Még a közszereplők esetében oly gyakori, politikai szimpátiákon alapuló véleményalkotás sem tükröződik Sólyom megítélésében.

A Fidesz-szavazók által adott 73 pont, az SZDSZ támogatóitól kapott 69 pont, továbbá az MDF-esek 68 és az MSZP-sek 65 pontja közötti eltérések statisztikai értelemben minimálisak és egyben kedvezőek. Sólyom ugyan jelenleg nem mondható közismert személyiségnek, de ritka jelenség, hogy egy politikusról már az első hónapban kétharmadnyian véleményt tudjanak alkotni. Néhány társadalmi csoportban - mint a budapestiek, diplomások, középkorúak körében - ismertsége már meghaladja a 75 százalékot, míg másokban - a fiatalok, alacsony iskolázottságúak között - alatta marad a 60 százaléknak.

A népszerűségi listán a köztársasági elnököt politikusnők követik. Napjaink női közéleti szereplőinek elismertségét erősíti az is, hogy nemcsak Dávid Ibolya, Szili Katalin, Göncz Kinga szerepel az élmezőnyben, hanem Lamperth Mónika és Lendvai Ildikó is a lista első felében helyezkedik el. Mindegyikükről elmondható, hogy kevésbé megosztó személyiségek, mint a listán szereplő férfi társaik. Dávid Ibolyát kivéve az elmúlt hónapokban stabil a megítélésük. Az MDF elnök asszonyának az év első felében csökkent a népszerűségi mutatója, előfordult, hogy még a dobogóról is leszorult. A májusi mélypont után hónapról hónapra árnyalatnyit emelkedett a rokonszenvindexe, s a jelenlegi 56 ponttal viszszaszerezte korábbi pozícióját a politikusok rangsorában.

Az adatfelvétel ideje: 2005. augusztus 12-19. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatók minden hónapban más-más 1500 főt kérdeznek meg személyes megkereséssel, kiválasztásuk az úgynevezett kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.