Akikért nem megy a mentő

A mentőszolgálat nem viszi el, az alternatív betegszállítók viszont már nem képesek annyi pácienst hazavinni, amennyi most szállításra vár.

Tegnapi lapunkban arról írtunk, hogy az Országos Mentőszolgálat új alapító okiratából kikerült az alapfeladatok közül a nem sürgős ellátásra szoruló betegek szállítása, s volt olyan - egyébként valóban szállításra szoruló - beteg, akinek a kérését elutasították. A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke az ügy egy másik vonatkozásáról beszélt. Bíró Ferenc szerint nem egy olyan eset van, amikor a betegek napokat várnak, míg hazajuthatnak. - A mentőszolgálat "leadta" ezt a feladatot, mondván, ha van szabad kapacitása, akkor vállalja, de ezt többnyire nem teszi.

- A módosítás óta 17 százalékkal kevesebb a mentőszolgálat által végzett betegszállítások száma, ebből eddig mi tizenhárom százalékot voltunk képesek átvállalni. Azaz a betegek négy százaléka még így is ellátatlan marad. A mentőszolgálat mintegy négyszáz autója vett részt eddig a betegek szállításában, ellentétben a mi teljes háromszázharminc járművünkkel, amelyekkel eddig is két és félszer annyi munkát láttunk el - mondja Bíró Tibor. A biztosító viszont erre a célra új járműveket nem fogad be, így lehetetlen ennél több feladatot ellátni.

Bíró szerint az esetek többsége programozott szállítás, például vesedialízisre, radiológiára viszik a pácienseket, ezek aránya az elmúlt időszakban szintén jelentősen nőtt. Márpedig ezek az utak nem az orvosilag indokolatlannak minősített szállítások. Az egészségbiztosító viszont értetlenül áll a helyzet előtt, szerintük ugyanis épp az alternatív szervezetek javasolták a módosítást, amelynek nyomán jelentősen nőttek a feladataik, s ezzel a nekik kifizetett pénz is.

- Teljesítmény alapján jár a finanszírozás, így mindenképp több jut most az alternatív betegszállítókhoz az amúgy zárt kasszából. Igaz, az elmúlt egy-két évben ez a keret alig bővült, így újabb kapacitások befogadására nemigen volt mód, de a mentőszolgálat által "leadott" feladatokért, az ezeket ellátó kapacitásért nem is fizetünk - mondta Kőrössy László, az OEP finanszírozási osztályának vezetője. Szerinte egyébként a mentőszolgálatnak kötelessége elvinni a betegeket, s csak alapos indokkal utasíthatja el a kérést. Igaz, utólag már nehéz igazolni azt, hogy pontosan milyen, s valóban elfogadható indokkal utasították-e el a hívást.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.