Zarkávi hatalmas csapást tervez Európa ellen a Time szerint

Erőteljes csapásra készül Európa ellen Abu Muszab az-Zarkávi, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jordániai születésű iraki vezére - olvasható a Time című amerikai hírmagazin legújabb számában.

A hetilap európai titkosszolgálatoktól szerzett értesüléseire hivatkozik, szerinte Zarkávi ellenőrzi nagyszabású európai merényletre kiképzett embereinek előkészületeit. Zarkávi aktivizálni szándékozik az al-Kaida Törökországban és Iránban berendezkedett alvósejtjeit; ezek kapcsolatokat létesíthetnek olyan dzsihádista, vagyis szent háborút hirdető európai csoportokkal, amelyek eddig nem érintkeztek az al-Kaidával.
 
A hetilap ehhez hozzáfűzi, hogy értesülései részben az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat magas rangú vezetőjének, a májusban Pakisztánban elfogott Abu Faradzs al-Líbi líbiai terrorista amerikaiak által történt kihallgatására épülnek.

Európai források szerint, amelyeket a Time idéz, Zarkávi üzenetet küldött Faradzsnak terrorista támaszpontok létrehozásáról Jordániában, Libanonban, Szíriában és Törökországban, azt remélve, hogy az újoncok ott megtanulnak európai nyelveket is, ami megkönnyíti majd merényletek végrehajtását Európában.
 
Zarkávi és terroristamozgalma számos merényletet és emberrablást követett el Irakban. Az Egyesült Államok 25 millió dollárt tűzött ki a fejére.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.