Terrorriadók Ázsiában

Terrorfenyegetés miatt lezárták hétfőn az egyik kifutópályát japán Szendai városának repülőterén. A Tokiótól 300 kilométernyire északra fekvő város rendőrségének közlése szerint egy ismeretlen telefonáló azt mondta a hatóság képviselőinek, hogy pokolgépet helyezett el egy felszállásra készülő repülőgépen. A járatot törölték és a hatóságok átkutatták a gépet, de  egyelőre nem találtak robbanószerkezetet.

A bombariadó akkor történt, amikor Japánban a szeptember 11-re tervezett parlamenti választások előtt fokozták a biztonsági intézkedéseket, mert olyan figyelmeztetések érkeztek, hogy az al-Kaida terrorszervezet merényletre készül egy ázsiai város ellen. A hatóságok a kedden kezdődő választási kampányra időzítve 13 600 rendőrt vezényeltek ki a nagyobb városok, köztük Tokió és Oszaka utcáira, a repülőterekre, a vasúti és buszpályaudvarokra. 

Az illetékesek attól tartanak, hogy hasonló helyzet alakulhat ki, mint tavaly márciusban Madridban, amikor három nappal a spanyolországi parlamenti választások előtt pokolgépes merényletek történtek. A spanyolországi választásokon az Egyesült Államok iraki  háborúját támogató kormánypárt megbukott. Japán is tevékeny szerepet vállalt Irakban. A japán sajtó amiatt is aggodalmaskodik, hogy a választások éppen szeptember 11-re, az egyesült államokbeli repülőgépes merényletek negyedik évfordulójára esnek.

Kiürítették a jakartai brit követséget

Kiürítették hétfőn Nagy-Britannia jakartai nagykövetségét, mert gyanúsnak ítélt csomag érkezett a diplomáciai képviseletre. Utóbb  kiderült, hogy ártalmatlan volt a küldemény. A riasztás összefügghet azzal a nyugtalan hangulattal, amely az indonéz fővárosban uralkodik, miután az ország elnöke készülő terrortámadások veszélyére figyelmeztetett. Több ország  nagykövetsége "riadókészültségben" van a terrortámadás feltételezett fenyegetése miatt. Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök közölte hétfői beszédében, hogy fokozott éberségre utasította a biztonsági erőket.

"Tudjuk, hogy terroristasejtek tevékenykednek az országban. Új tagokat toboroznak, igyekeznek anyagi támogatást szerezni, és újabb merényleteket terveznek" - jelentette ki Jakartában lapszerkesztők előtt mondott beszédében. Hozzátette: értesülései szerint  szeptemberben vagy októberben csaphatnak le legközelebb a terroristák. Az utóbbi években számos merényletet követtek el Indonéziában nyugati országok polgárai ellen. 2002-ben Bali szigetén robbantottak fel több szórakozóhelyet, 200-nál is több ember halálát okozva. Az  áldozatok többsége ausztráliai állampolgár volt. 2003-ban a jakartai Marriot hotel, 2004 szeptemberében Ausztrália nagykövetsége vált célponttá. Az indonéz hatóságok szerint mindegyik támadás az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Jemaah  Islamiyah délkelet-ázsiai muzulmán szélsőséges csoport rovására írható.

Akna csapódott egy afganisztáni német táborba

Aknagránát becsapódása okozta a hétvégi robbanást az afganisztáni Fejzabád német katonai táborában - közölte hétfőn az ott állomásozó német erők parancsnoka. Peter Baierl ezredes hozzátette Peter Struck német védelmi miniszter számára adott tájékoztatójában, hogy nem elszigetelt esetről van szó, rendszeresen érik hasonló támadások a tartományi újjáépítő egységek kötelékében szolgáló német katonákat. A fejzabádi látogatáson tartózkodó Struck aggasztónak nevezte a Bundeswehr Afganisztánban szolgáló katonáinak biztonsági helyzetét.

Már vasárnap közleményt adtak ki Berlinben az észak-afganisztáni Fejzabád német táborában bekövetkezett szombat esti robbanásról, de akkor még nem volt ismeretes a detonáció oka. Németország több mint kétezer katonát állomásoztat az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kötelékében. A tartományi újjáépítő egységek az ISAF részei. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.