Székelyföldi ár: háborús pusztítás

Tizenötre emelkedett a múlt heti katasztrofális árvíz Hargita megyei halálos áldozatainak a száma, miután szombaton megtalálták annak a négyéves székelykeresztúri kislánynak a holttestét, akit az áradás mintegy öt kilométernyire sodort el. Két további eltűntet, köztük egy 51 esztendős székelyudvarhelyi férfit még tegnap is kerestek. Az elmúlt tíz napban Romániában az idén immár negyedszer pusztított az árvíz.

Románia-szerte mintegy 2000 embert kellett kitelepíteni, s az áradás nyomán 400 ház romba dőlt. A Székelyföldön elhullott háziállatok százai hevernek, a hatóságok járványveszéllyel is számolnak.

Az egyik legsúlyosabban érintett település Farkaslaka, ahol az árvíz kilenc személy életét követelte. Demény Gábor polgármester szerint a kár hatalmas méretű. Egyelőre csak éppen hogy hozzáláttak a károk felméréséhez. Farkaslakára szombaton már megérkezett az első magyarországi segélyszállítmány, amely szivattyúkat, gyógyszereket és élelmet tartalmazott.

Székelyudvarhelyen és a környező érintett településeken szinte minden ember megmozdult, hogy a károk helyreállításában, a károsultak megsegítésében részt vegyen. Az udvarhelyiek és a környékbeliek úgy vélik, hogy ilyen pusztítást a Székelyudvarhely-Székelykeresztúr-Korond háromszög térségében még a világháború sem okozott.

Gyorsan apadnak a folyók Bajorországban és Svájcban: az elmúlt hét pusztító erejű áradásai után több száz ember és munkagép dolgozik az özönvíz nyomainak eltüntetésén. Freising és
Erding járásokban lefújták a katasztrófariadót. Passauban a megszokott szintre apadt a Duna. Svájcban is javult a helyzet. Bernben több száz ember költözhetett vissza otthonába.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.