Utolsó öltések a Herukonnál

Felszámolási eljárás indult a sátoraljaújhelyi Herukon (Hegyaljai Ruházati Konfekcióipari) Rt. ellen - tudtuk meg tegnap Molnár Józseftől, a részvénytársaság elnökétől. A termelést a hét elején leállították, a dolgozókat szeptember közepéig állásidőre küldték, további sorsukról már a cégbíróság által kijelölt felszámolóbiztos dönt majd. Molnár József érdeklődésünkre azt mondta: a felszámolóbiztos várható döntéseit nem kívánja megelőlegezni. A gyárban több mint ötszáz alkalmazott dolgozik, többségük ötvenes éveiben járó varrónő, akinek minimális az esélye az újra elhelyezkedésre a húszszázalékos munkanélküliséggel sújtott térségben. A gyár valamennyi alkalmazottjának elbocsátása másfélszeresére növelné a munkanélküliséget Sátoraljaújhelyen.

A Herukon Rt. évről évre egyre nehezebb körülmények között működött, miután nagyobb megrendeléseiket alacsonyabb költséggel működő szlovák és ukrán varrodák miatt elveszítették. A cég a beszállítói mellett saját alkalmazottainak is tartozik, augusztus végén a dolgozók még a júniusi bérüket sem kapták meg teljes egészében. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központ május elején 48 millió forintos munkahelyteremtő támogatást ajánlott fel a Herukon Rt.-nek a dolgozók egyévi foglalkoztatásáért, a pénzt azonban a társaság nem hívta le, augusztus végén pedig a munkaügyi központ visszavonta a támogatást, így ez a forrás elveszett a sátoraljaújhelyi gyár számára.

Molnár József érdeklődésünkre azt mondta, tárgyalások kezdődtek olyan befektetőkkel, akik új névvel egy másik cég keretein belül, esetleg továbbműködtetnék a gyárat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.