Ingyentankönyv pénzért

Bár a rászoruló diákoknak ingyen járnának a tankönyvek, szüleiktől sok településen mégis pénzt kérnek a kötetekért. A normatíva nem fedezi teljes egészében a tankönyvek árát, az önkormányzatoknak viszont nincs pénzük, hogy kipótolják a hiányzó összegeket.

A hatályos szabályozás szerint mintegy 700 ezer rászoruló - azaz tartósan beteg vagy sajátos nevelési igényű, három, vagy többgyermekes családban élő, illetve rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő - diáknak ingyen jár a tankönyv. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az iskolafenntartó önkormányzat minden diák után kap 2400 forint tankönyvtámogatást, a rászorulók után pedig ezen felül kiegészítést. Ezt az iskolának kell szétosztania úgy, hogy először a rászorulóknak kell biztosítania az ingyenes tankönyvellátást.

A tankönyvcsomagok azonban olykor jóval többe kerülnek, mint amennyi a támogatásul adott állami normatíva. Az alsó tagozatosok tankönyvcsomagjainak ára átlagosan 4500-7000 forint: az alap- és a kiegészítő támogatás együttes összege ezeken az évfolyamokon viszont csak 6 ezer forint. Az 5-8. osztályosok és a középiskolások tankönyvcsomagjaiért 6-15 ezer forintot kell fizetni, miközben csak 9600, illetve 12 ezer forint a támogatás.

Így, ha éppen azokban az osztályokban sok a rászoruló gyerek, ahol a legmagasabbak a tankönyvárak, az átcsoportosítással sem lehet kipótolni a hiányzó összegeket. A különbözetet az önkormányzatoknak kellene kifizetniük, ám erre nincs pénzük. Sok településen ezért úgy "oldják meg" a problémát, hogy pénzt kérnek azoktól a családoktól is, amelyeknek ingyen járna a tankönyv - mondja Rábai Zita, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének munkatársa. Gyakori, hogy az idegen nyelvi (igen drága) tankönyveket vagy a munkafüzeteket nem számítják a tankönyvcsomaghoz tartozónak.

Olyan is előfordul, hogy azzal ijesztgetik a szülőket: ha nagyon ragaszkodnak hozzá, odaadják ugyan nekik ingyen is a tankönyveket, de az összeget le fogják vonni a rendszeres gyermekvédelmi támogatásból. Egy roma család arról számolt be, hogy a gyámügy azzal fenyegette meg őket: ha nem veszik át térítés ellenében a tankönyvcsomagot, az "rossz pont" lesz a gyermek elhelyezésénél.

- A jogszabályban nem az áll, hogy a rászorulóknak teljesen új tankönyveket kell adni ingyen: az ingyenes tankönyvellátást kölcsönkönyvekkel is meg lehet oldani - mondja Sipos János, az Oktatási Minisztérium közoktatási helyettes államtitkára. Vagyis úgy, hogy az iskolakönyvtárból kell kikölcsönözni év elején a rászorulóknak a szükséges köteteket, amelyeket azután a diákoknak az év végén vissza kell szolgáltatniuk.

- A kölcsönkönyveket azonban sok szülő nem fogadja el, mondván, hogy neki jár az ingyenes tankönyvcsomag, másrészről az iskolák sem szeretik ezt a megoldást, mert macerás - mutatott rá a helyettes államtitkár. Hozzátette: bár évek óta előírás, hogy az ingyenes tankönyvellátásra kapott támogatás 25 százalékát tartós tankönyvek beszerzésére kell fordítania az iskolának, sok helyen ezt mégsem teszik meg. Holott szerinte így még olcsóbban is meg lehetne oldani az ingyenes tankönyvellátást, mert nem kellene minden évben újra megvenni a könyvtárba a kikölcsönözhető köteteket, mert azok többsége egy tanév alatt tönkremegy.

Támogatja az érettségi-felvételi szabályok megváltoztatását a Főiskolai Főigazgatói Konferencia. Az oktatási tárca az idei botrányos érettségik nyomán több ponton is változtatna a rendszeren. A nyelvvizsgákért jövőre az idei 20 helyett legföljebb csak 10 többletpont lenne adható, az eddigi 72 pontos bejutási küszöb pedig 78 pontra nőne. A testület támogatja azt a felsőoktatási törvénymódosítási javaslatot is, amely alapján 2006 szeptemberétől elindulhatna a többciklusú képzés. (V. A. D.)

Helyenként a szülõkkel fizettetik ki az ingyenes tankönyveket
Helyenként a szülõkkel fizettetik ki az ingyenes tankönyveket
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.