Biofegyver-szivárgás gyanújáról beszél az orosz média

Augusztusban 170 ember fertőződött meg tularémiával két, Moszkvátólkeletre eső régióban, és az orosz média felkapta azt a spekulációt,amely szerint a gócfertőzés vegyifegyver-szivárgással lehetkapcsolatban.

A Volga-vidéki Nyizsnyij Novgorod területen augusztus 4. óta 96, a Vlagyimiri területen 79 fertőzési esetet regisztráltak, de a fertőzést már lokalizálták, a betegek gyógyulófélben vannak, és haláleset nem történt - jelentette az Eho Moszkvi rádió.

A rádióállomás egyúttal közkinccsé tette hallgatói körében azokat a phxnews.com amerikai hírportálon megjelent latolgatásokat, amelyek szerint az ártalmas baktérium egykori szovjet biológiaifegyver-laboratóriumokból juthatott a természetbe.

Nyizsnyij Novgorod járványügyi orvosa szerint valamennyi érintettet rovarcsípések fertőzték meg. A tömeges fertőzés ezen a módon meglehetősen szokatlan, és nagyszámú rágcsálóra utal a kórokozó hordozóiként - mondta Alekszandr Kasirin a Gazeta című lapnak.

A tularémia lázzal, nyirokrendszeri gyulladással, fekélyesedéssel jár, és megfelelő kezelés híján húsz százalékban halálos lehet.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.