Merkel a török EU-tagság ügyében levelet írt a konzervatív európai kormányfőknek

Angela Merkel, a Német Kereszténydemokrata unió (CDU) elnöke, kancellárjelölt levelet írt az EU-országok konzervatív kormányfőinek, s ismét azt javasolta, hogy Törökországot ne teljes jogú tagként vegyék fel az Európai Unióba, hanem csak különleges partneri viszonyt létesítsenek vele - vált ismeretessé pénteken Berlinben.

Törökországgal a csatlakozási tárgyalások október 3-án kezdődnének, a cél Ankara teljes körű EU-tagsága. A várhatóan akár 10-15 évig is eltartó tárgyalásoknak az EU részéről úgy indulnak neki, hogy nem biztos, hogy ez is lesz a tárgyalások végeredménye.

Merkel az EU-külügyminiszterek Törökországgal foglalkozó jövő heti tanácskozása előtt küldte el a levelet, s azt javasolta, hogy a különleges tagságot is jelöljék meg célként. "Amennyiben a tárgyalások folyamán kiderülne, hogy a tagság előfeltételei az EU részéről nem adottak, hiányozna a reális alternatíva" - érvelt Angela Merkel.

A politikus ismét leszögezte a német konzervatív ellenzék álláspontját, amely szerint "Törökország felvétele politikailag, gazdaságilag és szociálisan túlterhelné az Európai Uniót és veszélyeztetné az európai integrációs folyamatot". A közelmúltban Franciaország sürgette Törökországot, hogy nemzetközi jogilag ismerje el az EU-tag Ciprust, még mielőtt megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások.

Merkel levelét a konzervatív pártokat képviselő európai kormányfőkön kívül megküldte Tony Blairnek az EU elnöki teendőit jelenleg ellátó Nagy-Britannia miniszterelnökének és José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének is.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.