Harmadfokú készültség a Túr áradása miatt

Intenzív áradás kezdődött a Túron péntekre virradó éjjel, kétóránként fél méterrel emelkedett a víz magassága, amely a reggeli órákig Garbolcnál már meghaladta az 500 centimétert is, így a folyó gátjainál harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság -  tájékoztatta Bodnár Gáspár, a szervezet igazgatója az MTI-t.

A határszelvényben péntek reggel 8 órakor 518 centiméter volt a Túr vízszintje, s további áradás várható, 550 centiméter  körüli vízmagasságra lehet számítani - közölte az igazgató.
Hangsúlyozta: a jelentős áradásra tekintettel a gátak mentén  egészen a tiszai torkolatig megerősítették a figyelőszolgálatot, a  vízügyi szakemberek állandóan ellenőrzik azokat a helyeket, ahol a  töltéseknél a korábbi áradások idején árvízi jelenségeket észleltek,  valamint a zsilipek környékét is fokozottan figyelik.

Bodnár Gáspár közlése szerint a Túron kialakult árhullámot a romániai vízgyűjtő területen hullott jelentős csapadék váltotta ki,  ahol 142 milliméter esőt is mértek egyes körzetekben.
A nyíregyházi vízügyi igazgatóság vezetője elmondta: ilyen  intenzív áradás meglehetősen szokatlan a Túron augusztusban, még  szerencse, hogy a folyót befogadó Tiszán - ahol ugyan 1,5 méterrel  emelkedett a vízszint - nem várható készültség elrendelését indokoló  vízmagasság.

Az igazgatóság adatai szerint a Túron a legnagyobb vízállást, 646 centimétert, 1970. május 14-én mérték, amikor árvíz pusztított a  szatmári tájegységben. Az igazgató arról is szólt, hogy a Szamos és a Kraszna  vízszintje is emelkedik a romániai esőzések miatt, de a két folyónál is várhatóan készültségi színt alatt tetőzik majd az ár. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.