Legközelebb ikrek születhetnek lefagyasztott petesejtből

Sok nőn segíthetne, ha petesejtfagyasztással meghosszabbíthatná termékenységi ciklusát. Szakemberek szerint erre még várni kell, még ha a napokban született is egy baba lefagyasztott petesejtből. Magyarországon ehhez az eljáráshoz egyelőre csak a budai meddőségi centrumban kezelt nők férhetnek hozzá.

Komoly visszhangot váltott ki nemrég a hír, amely szerint egy magyar aszszony fagyasztva tárolt petesejtjének mesterséges megtermékenyítése után egészséges csecsemőt szült a budapesti Szent János Kórházban. Az eljárás sok ezer olyan asszony életét tehetné könynyebbé, aki kénytelen arra számítani, hogy elveszti szülőképességét, de azok is élhetnének vele, akik csak később szeretnének gyereket, de biztosítani akarják magukat az esetleges betegségek veszélyeivel szemben.

A módszernek köszönhetően az első baba után öt hónap múlva ikrek születhetnek a Szent János Kórházban. A gyermekeket váró asszony a nevét, foglalkozását, korát nem szeretné nyilvánosságra hozni. Mint mondta, a házasságkötés után egy évig próbálkoztak azzal, hogy teherbe essen, de hiába. A nőgyógyásza ezért meddőségi vizsgálatot javasolt. Kiderült, valóban nincs más út, mint a lombikbébiprogram. Így jutott el a petesejtnyerő műtétig. Ezt követően kérdezte az orvos, mit szólna, ha az ezt követően be nem ültetett petesejtjeit lefagyasztanák. A kérdés elgondolkodtató volt. Az asszony elmondta, hogy semmiképpen sem egyezett volna bele, hogy megtermékenyített sejteket, azaz embriókat fagyasszanak le, mert az embrió, sokakéval együtt az ő felfogása szerint is - már ember. De az önálló sejt még nem az. A petesejtfagyasztás ezért elfogadhatóbbnak tetszett, de azért abban is volt valami rémisztő. Mi lesz, ha még sincs rá szükség? - gondolta. Miként döntenek arról, hogy megsemmisítsék? Szerencsére ilyen döntésre nem volt szükség. Az első lombikmódszerrel létrehozott terhessége megszakadt. Másodjára a lefagyasztatott sejteket olvasztották fel és ültették be. Így jött létre az ikerterhesség.

- Lefagyasztott petesejttel gyermekhez egyelőre csak kivételesen, a lombikbébiprogram keretében juthatnak hozzá a magyar asszonyok - nyilatkozta lapunknak Konc János, a Szent János Kórház főorvosa. Az utcáról belépve senki sem kérheti: vegyenek tőle petesejtet, tegyék a hűtőbe, hogy később szükség esetén fölhasználható legyen. Azt a főorvos sem vitatja, hogy a termékenység megőrzése sok nőnek okozhat problémát. Például azoknak, akik fiatalabb korukban a szakmájukra, a karrierjükre koncentrálnak, vagy nem találták még meg a megfelelő társat. Az eljárás különösen a fiatal, daganatos betegségben szenvedő nőknek lehetne megoldás. Ők a kemoterápia előtt lefagyasztathatnák a petesejtjeiket. Az ilyen betegek a kemoterápia után a legtöbbször meggyógyulnak, egyben meddővé is válnak. Viszont a lefagyasztott petesejt jóvoltából a kemoterápia után is lehetne saját gyermekük. Az eljárás azonban nem olcsó: milliós nagyságú az ára, ezért széles körű hozzáférésre csak az egészségbiztosító támogatásával van remény - mondja a főorvos.

A petesejtfagyasztás kényes művelet, mert az örökítőanyag rendkívül sérülékeny, és a lehűtése mínusz 196 fokra vagy a felengedése károsíthatja is a sejtet. Nem véletlen, hogy - noha a módszer tizenöt éve ismert - a világon eddig csak 85 csecsemő született lefagyasztott petesejtből, Közép-Európában pedig a János kórházban világra jött volt az első.

Az eljárásra Magyarországon egyelőre csak a Budai Meddőségi Centrumban van lehetőség, mert itt van olyan berendezés, amely alkalmas élő petesejt DNS-állományának alapos vizsgálatára. A fagyasztásra ugyanis csak tökéletes állapotú petesejt alkalmas. A módszer elvileg egyszerű: a még megtermékenyítetlen petesejtet kis szalmaszálba teszik, majd mínusz 196 fokon tárolják akár tíz évig. Az eljárással két évvel ezelőtt kezdett foglalkozni a meddőségi centrum, tavaly júniusban fagyasztották le az első petesejteket a lombikbébiprogramra jelentkezőktől. A meddőségi kezeléskor egyszerre több pete érik meg, a mesterséges megtermékenyítéshez azonban nincs valamennyire szükség. A többletet fagyasztották le az intézetben. Ezek egyben elvileg biztonsági tartalékok is arra az esetre, ha mégsem jön létre a terhesség.

A lombikprogramban részt vevőkkel gyakran előfordul, hogy az apának nincs mindig spermája. Ha azonban éppen azon a napon nem képes ivarsejtet adni, amikor megtörténik a petesejt levétele, akkor - a fagyasztás lehetősége nélkül - az egész tortúrát - az aszszony gyógyszeres kezelését, a petesejtnyerő műtétet - elölről lehet kezdeni.

Mélyfagyasztott petesejttel eddig 14 embrióbeültetés történt. Az eddigi próbálkozásokból három terhesség jött létre, egy asszony elvetélt. A János kórház meddőségi centrumában most is több petesejt van lefagyasztva.

- A fölhasználásról tulajdonosának kell rendelkeznie - tájékoztatta lapunkat dr. Kovács József bioetikus, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének munkatársa. Ha nincs szükség rájuk, újabb terhességhez öt évig tárolhatók, és újabb öt évvel meghosszabbítható a fagyasztás ideje.

Szüleivel együtt szerdán elhagyta a kórházat Marci, a fagyasztott petesejtből született csecsemő. A kisfiú egyhetes, egészséges, éppolyan, mint bármely más baba - nyilatkozta lapunknak dr. Kanyó Katalin biológus, a kórház meddőségi centrumának orvosa, a szövettenyésztési program irányítója.

A Szent János Kórházban világra jött egészséges kisfiú
A Szent János Kórházban világra jött egészséges kisfiú
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.