Menedzseri juttatás az értékes festmény és bútor

A kormány nem vonja vissza a természetbeni juttatások megadóztatásáról szóló rendeletét, amely csak a menedzserek juttatásait érintené.

Vihar egy pohár vízben? Meglehet - az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tegnapi plenáris ülésén kiderült ugyanis, hogy a természetbeni juttatásokra szeptembertől kivetett 17 százalékos adó csak egy szűk kört érint. Nem az átlagos munkavállalók adómentes természetbeni juttatásait érinti majd - ilyen például az étkezési vagy az iskolakezdési támogatás -, hanem a menedzserek béren felüli, speciális "járandóságait". Ezek közé tartozik a ma már rendszeressé vált tengerentúli utaztatás, az értékes festmény vagy bútor.

Ezt nyilván nem tudta a témát napirend előtt szóba hozó Rolek Ferenc, a munkaadói oldal soros elnöke, aki szerint az adóemelés ténye, tartalma és mértéke, valamint a bevezetés módja - jelesül az, hogy a javaslat a szociális partnerek megkerülésével került a parlament elé - elfogadhatatlan. Rolek szerint ez a lépés ronthatja kapcsolatukat a dolgozókkal, mert vélhetően a vállalkozások közül sokan nem tudják vállalni azt a pluszköltséget, amit a természetbeni juttatások megadóztatása jelent. Rolek azt kérdezte: a kormánynak szándéka-e, hogy olyan munkahelyek legyenek, amelyek nélkülözik az "emberi környezetet", ahol a dolgozók pusztán a bérüket kapják. (Jelenleg mintegy százféle adómentes természetbeni juttatást kaphatnak a dolgozók, a legtöbb helyen több mint évi 150 ezer forint értékben.)

Katona Tamás, a PM politikai államtitkára ezt a leghatározottabban visszautasította. Az intézkedést - amely szerinte mindössze tízezer főt érint - nem vonja vissza a kormány.

Döbbenetesnek nevezte az ülésen az ÁPV Rt. és a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat nemrégiben kötött szerződését Borsik János, a döntően közüzemi (tehát állami tulajdonú) cégek munkavállalóit tömörítő autonóm szakszervezetek elnöke. Az egyezség szerint ugyanis a szolgálat szakmai segítséget ad a privatizációs társasághoz tartozó cégeknek a tárgyalási taktikában. Az érdekvédő szerint ez sérti a munkavállalók érdekeit, ezért a hat szakszervezeti szövetség a szerződés azonnali felbontását követeli.

A kormánytagok szerint csak tízezer embert érint az új adóztatás
A kormánytagok szerint csak tízezer embert érint az új adóztatás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.