Civil uniós programok veszélyben

Beperelnék az államot civil szervezetek, mert nem, vagy csak késve jutnak hozzá uniós pályázatokon elnyert pénzeikhez - írja a hirszerzo.hu.

Ha nem változtatják meg a rendszert, a szakmai programok ellehetetlenülnek - állítja az internetes portál cikke, amelyben néhány példát is említenek.

Ezek egyike: egy Baranya megyei alapítvány tavaly novemberben tizenötmillió forintot nyert egy uniós programban (HEFOP). Hátrányos helyzetű gyerekeket oktattak januártól, de öt hónap után még szerződést se kötöttek velük. Bár a program háromnegyede már lefutott, máig csak az előleghez jutottak hozzá. Telefonjuk már nincs, szeptembertől a villanyt is kikapcsolják. Egy másik példa: egy munkába visszahelyezést célzó program januárban indult. Július közepén a pénz még sehol sem volt, holott júliustól állásokat hirdettek meg a szervezetek. A programba jelentkező munkanélküliek, akik emiatt lemondtak a segélyükről, hiába várják a pénzüket.

Az említett ügyekről megkérdeztük Rózsa Juditot, a HEFOP Irányító Hatóság főigazgatóját, aki visszautasította az állítást, hogy amiatt ne tudná a pályázó az áramot fizetni, mert nem kötöttek vele szerződést. Elmondta: annak, hogy előleget kapjanak a pályázók, feltétele a szerződéskötés, a további kifizetéseké pedig az elszámolás az eltelt negyedévben felhasznált összegekkel. A kifizetés csúszása akkor lehetséges, ha az elszámolásban hibát talál az ellenőrzés. Mivel a fenti állítások nem tartalmaznak konkrétumot, ezért nehéz megmondani, hogy a meg nem nevezett szervezeteknél történt-e bármilyen hibás elszámolás - hangsúlyozta a főigazgató. Hozzátette: a folyamatban lévő hatszáz projekt mindegyike utófinanszírozással működik, s már több mint 143 milliárd forint odaítéléséről döntöttek, és százmilliárdról már a szerződést is megkötötték. A kifizetett öszszegek meghaladják a húszmilliárdot. Azt a főigazgató elismerte ugyanakkor, hogy az év elején volt némi csúszás a
szerződéskötéseknél, mostanra azonban feldolgozták az elmaradásokat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.