Változik a célszervezetek támogatása

Január 1-jétől átláthatóvá válik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő állami támogatás felhasználása - legalábbis erre számít a munkaügyi miniszter.

Csizmár Gábor tegnap azt közölte: a kormány elfogadta az úgynevezett célszervezetek támogatási rendszerének átalakítását, amelynek célja, hogy bővüljön a foglalkoztatás, a támogatás pedig jusson el a munkavállalókhoz, ahogy mondta, "ne tűnhessen el kézen-közön a menedzsmentnél".

A változtatás valószínűleg érdeksérelmekkel is jár majd. Mint arról lapunk is többször beszámolt: több csökkent munkaképességűt foglalkoztató cégnél fedtek fel visszaéléseket. Volt olyan munkáltató, amelyik a minimálbér 3,6-szorosát vette fel foglalkoztatottanként támogatásként - az átlag a minimálbér 1,5-2-szerese -, miközben az arra rászorulók még a minimálbér összegét sem kapták meg. A miniszter azt mondta: az új rendszerben - amely igazodik az uniós szabályokhoz - fokozatosan bevezetik, hogy a bértámogatást külön fizessék, s azt csak bérkifizetésre lehessen felhasználni. Normatív módon, külön juthatnak majd hozzá a célszervezetek a foglalkoztatás többletköltségeihez, illetve az új munkahelyek létrehozásának, fejlesztésének támogatásához. Annak érdekében, hogy a támogatásokat valóban a rászorulók kapják meg, bevezetik a foglalkoztatók akkreditációját, illetve a pénzfelhasználás rendszerszerű ellenőrzését.

Az Európai Unióban egyébként a megváltozott munkaképességűek
41-42 százaléka dolgozik. Magyarországon 15 - egyes szakértők szerint azonban ennél kevesebb, mindössze 9 - százalékuk jelenik meg a munkaerő-piacon.

Seprû készül a Fõvárosi Kézmûipari Vállalatnál
Seprû készül a Fõvárosi Kézmûipari Vállalatnál
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.