Óriások harca az új DVD-szabványért

A technikatörténelem ismétli önmagát: ahogyan a video hajnalán összecsapott egymással két rendszer az egyeduralomért, most az a kérdés, hogy melyik technika lesz elfogadott világszerte az új generációs DVD-knél.

A Toshiba és a Sony által vezetett csoportok, amelyek versenyző technológiákat kínálnak a következő generációs DVD-lejátszók számára, feladták arra irányuló erőfeszítéseiket, hogy egységes formátumot fejlesszenek ki. A két csoport három éve próbálja elfogadtatni a sok milliárd dolláros piacon meghatározóvá válható technológiát: a Toshiba (a NEC és a Sanyo közreműködésével) a HD DVD technológiát támogatta, a Sony és a Panasonic márka gyártója, a Matsushita a Blu-ray-ként ismertté vált technológiát fejlesztette ki.

A két csoport tárgyalásokat folytatott formátumaik egységesítéséről, hogy megkönnyítsék a felhasználók áttérését a fejlettebb lemezekre, és ezzel is segítsék az ágazat növekedését. E tárgyalások azonban nem vezettek sikerre, kifutottak az időből, hogy kifejlesszenek egy közös formátumot, mielőtt új termékeik megjelennének a piacon. Mindkét társaság úgy látja azonban, hogy az egységes formátum még nem lehetetlen, és az lenne a legjobb megoldás.

Mindkét formátum magja a kék lézer, amely rövidebb hullámhosszon működik, mint a jelenleg használatos vörös lézerek, lehetővé téve, hogy nagyobb sűrűséggel tárolják az adatokat, ami a nagy felbontású filmek és televíziók számára elengedhetetlenül fontos. A következő generációs DVD-technológia filmszínházi minőségű moziélményt ígér az otthonokban, és új interaktív szórakoztatási lehetőségeket nyit meg a felhasználók előtt. A lemezek és a berendezések várhatóan már az idei év vége felé az üzletekbe kerülnek. A Blu-ray lemezek nagyobb tárolási kapacitással rendelkeznek, mint a HD DVD-lemezek, viszont sokkal többe kerül majd az előállításuk.

A Sony meggyőződése szerint egyetlen formátum bevezetésére van szükség, és a berendezésgyártók a Blu-ray-technológia alkalmazása mellett teszik majd le a voksot. Szakértők szerint azonban a digitális technológia korában a formátumok kompatibilitásának biztosítása már egyáltalán nem jelent akkora problémát, mint az analóg videokazetta formátumok öszszecsapása idején. A lejátszóberendezéseket könnyedén többfunkcióssá lehet tenni. A francia Thomson például már közölte is, hogy berendezései mindkét formátumot elfogadják majd. A Blu-ray támogatói között vannak az Apple Computer, a Dell, Hewlett-Packard és a Samsung. A hollywoodi stúdiók közül a Walt Disney és a Sony Pictures Entertainment a Blu-ray-technológia, a Paramount, a Universal és a Warner Brothers pedig a HD DVD alkalmazását támogatja.

A Sony Blu-ray modelljének prototípusa
A Sony Blu-ray modelljének prototípusa
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.