Moszkva nem aggódik az iráni atomprogram miatt

Az orosz külügyminiszter nem látja bizonyítottnak, hogy Irán megsérti az átfogó atomsorompó-rendszert. Nem tekinthető bizonyítottnak egy ilyen fenyegetés létezése - vélte Szergej Lavrov csütörtökön egy moszkvai sajtóértekezleten. (Más szóval Lavrov szerint egyelőre nem kell attól tartani, hogy Teherán megszegi azt az ígéretét, amely szerint nem vértezi fel magát atomfegyverrel.)

Irán agusztus 8-án felújította az urán átalakítását, bár a dúsítását nem kezdte újra. Mindamellett az Európai Unió francia-brit-német trojkája lemondta a hónap végére kitűzött fordulót azokon a tárgyalásokon, amelyeken gazdasági-politikai előnyöket kínált Teheránnak az urándúsításról való lemondás fejében.

Az atomfegyverek terjedésének megakadályozására vonatkozó (atomsorompó-) szerződés, amelyet Irán is aláírt, nem tiltja az urán átalakítását és dúsítását békés energiatermelésre. De az urándúsítás katonai célokra is eltéríthető, s ezért az Egyesült Államok és az EU álláspontja szerint Iránnak nem szabad megengedni.

A legfontosabb kritérium az, hogy az atomsorompó-szerződést semmi se fenyegesse - jelentette ki Lavrov és rámutatott: Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök jelezte, hogy Teherán folytatni kívánja a tárgyalásokat az EU-val, s újításokat helyezett kilátásba a nukleáris fűtőanyagciklussal kapcsolatban. Moszkva abból indul ki, hogy nem a tárgyalás megszakadásáról, hanem csak az időpontok eltolásáról van szó - tette hozzá Lavrov.

Az Egyesült Államok nyomást fejt ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségre (NAÜ), hogy utalja a Biztonsági Tanács (BT) elé az iráni atomdossziét. A NAÜ szeptember 3-ig terjeszt elő jelentést az ügyben. Oroszország a fő támogatója Iránnak, s egyben a BT (vétójogú) állandó tagja.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.