Burjánzik a VW korrupciós botránya

A legnagyobb európai autógyártó konszernt, a német Volkswagent körüllengő korrupciós ügy jóval kiterjedtebb, mint gondolták - jelezte Bernd Pischetsrieder, a konszern főnöke a Stern magazinnak adott interjújában.

- A fedőcégek hálózata kiterjedtebb és bonyolultabb, mint gondoltuk. Ötven-hatvan ember neve bukkant fel, a vállalathoz nem tartozó érintettek köre így, úgy tűnik, szélesebb a vártnál - közölte Pischetsrieder.

A cégvezető szemére vetette Klaus-Joachim Gebauernek, a VW-csoport volt személyzeti főnökének, hogy pénzzel próbált embereket "függővé" tenni.

Gebauerrel, valamint a csoporthoz tartozó Skoda volt személyzeti főnökével, Helmuth Schusterrel szemben az a vád, hogy különböző országokban (például Indiában, Angolában) működő fedőcégeken keresztül a konszern pénzét rakták zsebre, s kenőpénzeket is fizettek. Emellett kéjutazásokra és bordélylátogatásokra fizették be az üzemi tanács tagjait. Az ügyészség a VW három volt alkalmazottja, köztük Gebauer és Klaus Volkert, az üzemi tanács korábbi főnöke ellen indított vizsgálatot. A botrány miatt lemondott a VW személyzeti ügyeiért felelős igazgatótanácsi tag, Peter Hartz.

Ferdinand Piech, a VW volt főnöke, a felügyelőtanács vezetője azt mondta: a "millió oldalt" kitevő dokumentumoknak még csak a tíz százalékát vizsgálták meg.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.