Kertész Imrével készített interjút a Guardian

Egy demokráciában sohasem lett volna képes megérteni és felfogni azt, ami korábban a náci megsemmisítő táborokban történt vele, de felnőttként túlélt egy későbbi (kommunista) diktatúrát és ez a diktatúra elmondta neki, mi történt vele, amikor fiatal volt - fejtette ki a londoni The Guardian hasábjain a Nobel-díjas Kertész Imre, akivel a lap a Sorstalanság filmváltozatával kapcsolatban készített terjedelmes interjút.

Geoffrey Macnab írásában a film történetét idézi fel, kiemelve, hogy Kertész auschwitzi és buchenwaldi tapasztalataira alapozódott a félig önéletrajzi ihletésű regény, a Sorstalanság, amellyel elnyerte a Nobel-díjat, és nagymértékben a díjnak köszönhető, hogy azóta elkészült a regény moziváltozata is. A brit újságíró ismerteti a Koltai Lajos rendezte film forgatásának fordulatait és idézi Kertészt, aki végül is a filmet tartalma ellenére "paradox módon" nagyon szépnek tartja.

A film eddig lelkes kritikákat kapott, egyesek a Schindler listájához hasonlították, de Kertész "giccsnek" tartja az utóbbit és hangsúlyozza, hogy a két alkotás meseszövése teljesen más - olvasható a brit lapban. A The Guardian szerzője Kertész Imre szavai alapján felidézi a regény történetét is, megemlítve, hogy csak a vasfüggöny megszűnése után kezdték nemzetközi irodalmi díjakkal elismerni és a producerek is csak ezt követően kezdtek foglalkozni megfilmesítésének gondolatával.

A filmet ismertetve a The Guardian felhívta a figyelmet az olyan felkavaró jelentekre, mint az auschwitzi rámpára történő érkezés, amelyet "perverzen jó hangulat jellemez", hiszen "a magyar zsidók nem tudták, mi vár rájuk", s a film főhősének visszatérését Budapestre, amikor az emberek megdöbbennek, hogy a túlélő fiú "honvágyat érez a tábor iránt".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.