L'EPOrolt dosszié

Alig egy hónapja minden idők talán legnagyobb bajnokaként ünnepelték a Champs-Élysées-n, s a hétszeres Tour de France győztes Lance Armstrong most ismét visszakerült a L'Equipe címlapjára. Méghozzá botrányhősként.

Az Armstrong-hazugság - hirdette keddi számának első oldalas szalagcímében a vezető francia sportnapilap, amely szerint a Big Texnek is hívott amerikai kerékpáros sztár 1999-es, első Tour-győzelmét egy tiltott teljesítménynövelő szer, az EPO használatával érte el.

Mielőtt a L'Equipe kedden az utcára került volna, Armstrong saját weboldalán határozottan cáfolta a vádakat. "A boszorkányüldözés folytatódik, és a L'Equipe című lapban megjelenő cikk nem más, mint bulvár-újságírás. Csak azt tudom ismételni, amit már sokszor elmondtam: sohasem szedtem tiltott teljesítménynövelő szereket" - közölte a texasi.

A komoly lapnak tartott L'Equipe ezzel szemben az Armstrong-ügynek szentelt négykolumnás cikkében azt állította: az 1999-es Tour de France idején hat alkalommal bukkantak Armstrong vizeletében EPO nyomára. A teljes képhez tartozik, hogy a nemzetközi kerékpársportot felügyelő szervezet, az UCI csak 2001-ben kezdte el használni az EPO-t kimutató vizeletteszteket. Addig a doppingellenőrzéseken nem tudták kimutatni az "anyagot", amely az oxigénben gazdag vörösvértestek képződését, s ezzel az állóképesség mesterséges növelését segíti elő. Emlékezetes, hogy az 1998-as Tour de France-on robbant ki a hatalmas hullámokat kavaró, a kerékpárosvilágban uralkodó doppingmódszerekre először fényt derítő botrány; akkor - egy országúti ellenőrzés során - több száz EPO-s ampullát és injekciós tűt találtak a Festina-csapat gyúrójának autójában.

Visszatérve 2005-be, a francia sportnapilap tudományos támogatást is kapott mostani állításaihoz. Az 1999-es Tour során vett vizeletmintákat - így Armstrongét is - a Chatenay-Malabryban lévő, doppingszűrésekre szakosodott francia laboratóriumban vizsgálták. "Az elvégzett teszt pozitív eredményt hozott, s ezt az sem vonja kétségbe, hogy a mintákat öt évvel ezelőtt vették" - idézte Armstrong kapcsán a L'Equipe a laboratórium vezetőjét, Jacques de Ceaurriz professzort.

A legtöbb Tour de France- győzelmet - ráadásul zsinórban - begyűjtő Armstrongot visszatérően vádolják doppingolással, igaz, eddig semmit sem tudtak rábizonyítani. Tavaly a L'Equipe egyik volt munkatársa, Pierre Ballester és a londoni Sunday Times sportújságírója, David Walsh könyvet írt a világhírű versenyzőről, s abban - egy korábbi csapatasszisztens vallomására hivatkozva - szintén tiltott ajzószerek használatával vádolta meg az amerikait. A France 3 forgatócsoportja pedig néhány évvel ezelőtt Armstrong szállodai szobájának a szemetesében kutakodott fecskendők és egyéb leleplező bizonyítékok után.

A francia sajtóban többször megkérdőjelezték Armstrong tisztaságát arra hivatkozva, hogy az amerikai csak valamiféle "csodaszerek" segítségével tudott visszatérni - mégpedig nem akármilyen módon - súlyos hererákjából. Big Tex ismerői ezzel szemben azt állítják: a sportoló - született tehetsége mellett - azért képes ilyen rendkívüli teljesítményre, mert a sugárkezelés után lényegében újjáépítették a szervezetét és izomzatát.

A L'Equipe leleplezését meglehetősen vegyes reakciók követték; többen nem értették, hogy miért nem kerültek már jóval korábban nyilvánosságra e teszteredmények. "Bizarr ügy, ha igaz, miért kellett enynyi évet várni? - kérdezte Richard Virenque, a franciák korábbi sztárja és a Festina-botrány érintettje. Szintén érdekes körülmény, hogy a L'Equipe az Amaury-csoporthoz tartozik, s e vállalkozás egyik érdekeltsége, az Amaury Sport Organisation nem más, mint a Tour de France főszervezője.

Mit vett magához?
Mit vett magához?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.