Sárkányfog-vetemény

Minden híresztelés ellenére nem jelent meg sárkány Pilisborosjenő határában. A dombok teteje nem kénköves füstbe, csak kora őszi párába burkolódzik. A völgyben fölhúzott, középkorinak látszó faluban a cuppogós sár az egyetlen rontás, amely azonban jócskán belezavar a történetbe.

Egy kamasz fiú, az angol Christopher Paolini világsikerű regényét, az Eragont viszik filmre Magyarországon nemzetközi szakmai csapattal, az amerikai 20th Century Fox megrendelésére. Adam Goodman, a társproducer Mid Atlantic cég képviselője szerint ez talán a legnagyobb szabású filmes vállalkozás, amelyet nálunk valaha is forgattak. Elképzelhető, hogy igaza van. Mindenesetre a hatvanmillió dolláros költségvetés tekintélyesnek számít. Goodman, akinek neve magyarul Jóembert jelent, azt is megjegyzi, milyen nagyszerű tréning ez a magyar filmeseknek. Több száz itteni statiszta és filmes szakmunkás működik közre ugyanis a Pilisborosjenőn és a celldömölki "sárkánydombon" - a Ság-hegyen - folyó forgatáson. (Az utóbbi vulkánt fog "játszani" a filmen.)

Azt is megtudjuk, hogy Paolini fantasytörténetéhez nem készült hollywoodi módra sárkányszerkezet, amelyet bonyolult automatikák mozgatnak. A mesebeli lényeket számítógéppel varázsolják a képre, így is épp elég sokba fog kerülni. A történet főhősét, a farmon élő Eragont alakító angol fiatalember, Ed Speleers csak lovon nyargalhat a pilisi lankákon, sárkány helyett. De ennek is örül. Most végezte a középiskolát, színész szeretne lenni, játszott már színpadon. Most megkapta ezt a szerepet, amelyről talán nem is álmodott. A hét végén kint volt a Sziget Fesztiválon, az is tetszett neki. Itt, munka közben Jeremy Irons védőszárnyai alatt van, ő segít neki a játékban.

Az Oscar-díjas Irons az ebéd utáni sziesztáról jön elő. Nyilvánvalóan a magyar miniszter, Bozóki András kedvéért, aki újságírókkal együtt érkezett meglátogatni a munkálatokat. Barátkozni. Megtisztelni az angol és amerikai filmeseket, amiért a forgatásra szánt pénz csaknem egészét Magyarországon költik el. És akik érezhetően nemcsak a törvényben kínált húszszázalékos adókedvezmény miatt dicsérik az itteni körülményeket. Jónak - noha nem mindig elég gyorsnak - tartják a helyi szakmai gárdát, szépnek a tájat, kellemesnek a hangulatot. Csak az időjárásra panaszkodnak.

Irons, a sztár arról beszél, hogy járt már többször Budapesten, volt az Operában is. Bozóki bólint, azzal most egy kis baj van. A színész mintha nem értené, mi olyan bonyolult egy igazgatói kinevezésben. Aztán Irons szakmai karrierje kerül szóba, hogy a mind több tévé- és filmszerep elhalványítja színházi énjét. Bozóki ajándékot nyújt át, egy Munkácsy-albumot. Irons kedvtelve belelapoz, föltűnik Liszt Ferenc portréja. Hohó, ezt a zeneszerzőt ő már játszotta egyszer egy tévédarabban! Szép emlék.

Közben a "faluban" forgatáshoz készülődnek, igazgatják a kamerát. Történelmi fantasyruhába öltözött statiszták gyülekeznek. Újabb egy-két perc készül el az október végére befejezni tervezett produkcióból.

A jellegében és népszerűségében csak a Gyűrűk urához és a Harry Potterhez hasonlítható regényt, az Eragont tizenöt éves korában kezdte írni a Montana állambeli Paradise Valleyben élő Christopher Paolini, mert olyan regényt akart létrehozni, amelyet ő is szívesen olvasna. A könyv először magánkiadásban jelent meg 2002-ben, majd a Knopf nevű profi kiadó adta közre. Az első fél évben már egymillió példányban kelt el, a bestsellerlisták élére került, ma már kétmillió eladott példánynál tart. Paolini időközben megírta a folytatást - trilógiának szánja művét ugyanis -, Eldest (Legöregebb) címmel, amely tegnap került piacra a tengerentúlon. A jelenleg huszonegy éves szerző a sárkánytörténetek típusához nyúlik vissza, meséjében a hozzá hasonló fiatal hős az utolsó sárkánylovasként győzi le a gonosz királyt. A regényfolyam első részét szeptemberben jelenteti meg az Európa Könyvkiadó.Az Eragonból készülő film Spielberg megtörtént esetet földolgozó terroristatörténete mellett a legnagyobb szabású produkció, amelyet bérmunkában forgatnak az idén Magyarországon. A filmtörvényben szereplő adókedvezmények következtében jelentősen megnőtt az ilyen munkák száma és értéke: a 2003-ban elköltött egymilliárd forinthoz képest 2005-ben eddig tízmilliárdot, az év végéig várhatóan 12-13 milliárdot költenek külföldi forgatócsoportok.

Bozóki András és Jeremy Irons
Bozóki András és Jeremy Irons
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.