Százmilliók kutyapiszok ellen

Soha nem látott kampányt indít a főváros a kutyapiszok ellen, s e célra kétszázmillió forintot szánnak. A pénz egy részét, nyolcvanmillió forintot reklámra költenek. Civilek szeretnék, ha mindet inkább konkrét intézkedésre fordítanák.

Kétszázmillió forintot fordít a kulturált kutyatartásért indított kampányra a főváros. Ebből nyolcvanmilliót reklámra - óriásplakátokra és tévéfilmekre költenek. A maradék százhúszmillió forintot pályázat útján önkormányzatok és civil szervezetek között osztják fel, hogy ennek segítségével ürülékgyűjtő edényeket vegyenek és kutyafuttatókat építsenek. Mindezt Demszky Gábor, főpolgármester mondta el a közelmúltban, az "Utcai Arcosok" Civil Akciónap megnyitóján. Kijelentette, ha valamiben szükség van a budapestiek határozott fellépésére, az a kutyapiszok kérdése, ezért úgy gondolja, ösztönözni kell az ebtartókat, hogy vállaljanak szerepet és felelősséget az ügyben. Vagyis, maguk takarítsák el kedvenceik után az ürüléket.

Az országban 2-2,5 millió, Budapesten mintegy 400 ezer kutya él, de ennek csak a felét regisztrálták. A kutyák naponta 40 tonna kutyapiszkot hullatnak el a városban, s ez hatalmas közegészségügyi kockázat - hangsúlyozta a főpolgármester. Kutyatartási statisztikában európai szinten is élen járunk: a másfél millió lakosú Bécsben 60 ezer, a 650 ezer lakosú Frankfurtban 12 ezer kutyát tartanak nyilván.

A Fővárosi Önkormányzat tavaly év végén elindította a Kulturált Ebtartás programját az élhető város érdekében. A főváros eddig az e célra kiírt pályázaton 90 millió forintot osztott szét a kerületi önkormányzatok, civil szervezetek és egyesületek között. A pénzből az I., az V., a VI., a VII., a VIII., a IX., a XIII., a XIX. kerület több százezer tisztasági készletet szerzett be és osztott szét, több száz zacskóadagolót valamint kutyaürülék-tárolót helyeztek el az utcákon, több tucat járdatakarítót, mosógépet állítottak üzembe, s számos kutyafuttatót is kialakítottak.

A legutóbb kiírt pályázat eredményéről - tizennégy anyag elbírálásról - napokon belül, még augusztusban dönt a Fővárosi Közgyűlés. Az idén a tavalyinál több, összesen tíz kerületi önkormányzat vett részt az akcióban, volt, amelyik több pályázatot is beadott. A nyertesek között több mint 115 millió forintot osztanak szét. A kutyatartók aktív részvételétől a parkok, játszóterek tisztábbak lesznek, és az utcák megtisztulását remélik az illetékesek.

Demszky bejelentette: elrendelte, hogy a közterület-fenntartó többször takarítsa le, és hetente fertőtlenítse is a kutyapiszokkal leginkább szenynyezett, a főváros tulajdonában lévő területeket.

A civil szervezetek közül néhány aggódik, a kampánynak nagyobb a füstje, mint a lángja. Vagyis úgy gondolják, ez a nekirugaszkodás sem lesz eredményesebb a többinél. A Fauna Egyesület munkatársa, Dömötör Erika az Origónak elmondta, a reklámoktól nem sok eredményt várnak, szemléletváltást csak közvetlen kommunikációval lehet elérni. Legalábbis ebben az ügyben. Az aktivista szerint jobb lenne a kerületeknek, civil szervezeteknek közvetlenül tájékoztató akciókat szervezni. S nem szabad megfeledkezni az állatorvosokról sem, akik tudatosíthatnák a kutyatartókkal, hogy mennyire szennyező az állati ürülék. A kutyák székletében lévő toxocara súlyos ideg-, és érhártyaromlást okozhat, s ez vaksághoz vezet. Állítja csak hazánkban évente mintegy tizenöt gyerek vakul meg kutyaürüléktől.

A fővárosi kampánytól függetlenül a kerületek maguk is egyre nagyobb gondot fordítanak a köztisztaságra, főleg a kutyapiszok eltüntetésre és az állattartók "nevelésére". Ez ügyben élen járnak a belvárosi kerületek, mivel határaikon belül jóval kevesebb a futtatásra alkalmas szabad zöldterület, mint a külvárosban, ezért szennyezettebbek a járdák, játszóterek, terek.

Tessék választani

Demszky Gábor főpolgármester ténykedésének tizenötödik évében egyszer csak úgy érezte, eljött az ideje, hogy személyesen, teljes testi és lelki valójában felemelje a szavát az általa irányított várost elborító kutyaszar ellen. Vasárnap kiállt a sajtó elé, és tudatta: odahatott, hogy az utcaseprők nagyobb vehemenciával surplizzák a járdákat. Ez örvendetes. De itt motoszkál egy kérdés, és sehogy sem akar kimászni a szellőzőn: miért kellett ehhez tizenöt év? Most, így hirtelen csak két válaszom volna. Az egyik, hogy a szarszag éppen 2005 augusztusának végére érte el a Városház utca 1-3. első emeletét. A másik, hogy jövőre választások lesznek. Tessék választani.

(B. T. )

Naponta negyven tonna kutyaürüléket kellene gépekkel eltakarítani
Naponta negyven tonna kutyaürüléket kellene gépekkel eltakarítani
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.