Atkári: a főváros érdeke, hogy ne Demszky Gábor legyen a főpolgármester

Atkári János főpolgármester-helyettes szerint a főváros érdekét jobban szolgálná, ha nem Demszky Gábor lenne a főpolgármester. A politikus erről keddi, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

Atkári János, akinek hatáskörei jó részét a főpolgármester korábban elvonta, azt mondta: "a város egészének, a fővárosi önkormányzatnak, mint választott politikai testületnek az érdekét jobban szolgálná egy személyi váltás, még akkor is, ha a (...) helyébe lépő új főpolgármester egyéni kvalitásait tekintve gyengébb, mint Demszky Gábor" - mondta.

Közölte, úgy látja, Demszky Gábor "foglyává vált egy politikai szerkezetnek", és ez a pártpolitika ma már áthatja az önkormányzat hivatalát is.

Álláspontja szerint Demszky Gábor olyan politikai légkört teremt "egyik oldal és másik oldal között, ahol az értelmes eszmecserére, tárgyilagos, elemző döntéselőkészítésre és döntéshozatalra egyre kevesebb esély van".

Atkári János arról is beszélt, hogy elismerésre méltónak tartja Demszky Gábor 2000-ig kifejtett tevékenységét, ugyanakkor néhány, mint mondta, nem cinikusnak szánt megjegyzéssel is illette a főpolgármestert.

"Minden tekintetben elismerem azt, amit (...) a demokratikus ellenék soraiban megtett, vagy amit taxisofőrként a fővárosi polgárok javára szolgáltatott, de ezek a város irányításához elég kevés támpontot adtak" - mondta.

Atkári János egy koalíció nélküli fővárosi kormányzás mellett állt ki. Példaként Dercze Tamás újpesti polgármestert említette, aki véleménye szerint nem engedte be a politikát az önkormányzati munkába.

A főpolgármester-helyettes cáfolta az egyik hetilapban nyilatkozó Demszky Gábor állításait. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Demszky Gábor a 168 óra című lapban tett állításaival szemben ő nem ellenezte a fővárosi hitelfevételt, sőt éppen ő tett erre javaslatot. Nem igaz az sem, hogy nem kívántam többet költeni kátyúzásra vagy a köztisztaságra - tette hozzá.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az SZDSZ-frakcióból való kizárását részben azzal indokolták, hogy az útfelújításokat mint "PR-szempontból lehetetlen ügyet" támogatta. Emlékeztetett még arra is, hogy a Medgyessy-kormánnyal ő tárgyalt az 1+1 forintos programról.

Saját sikereként könyvelte el ezzel kapcsolatban, hogy elérte: korábban írják ki a pályázatokat, így ezzel közvetve olcsóbbá váltak az útfelújítások.

Atkári János közölte azt is: kedden képviselőként levélben fordult a főjegyzőhöz, és kérte, bocsássa rendelkezésére azokat a dokumentumokat, melyekből kiderül, hogy szabályosan fordítottak-e közpénzeket az útfelújítások kommunikációs feladatainak ellátásra.

Közölte: ha bebizonyosodik, hogy nem, akkor elképzelhetőnek tartja, hogy az üggyel a rendőrséghez vagy az ügyészséghez fordul.

Saját jövőbeni fővárosi szerepére utaló újságírói kérdésre közölte: a választásokig nem áll módjában lemondani, de mint mondta, a koalíciós kormányzásnak sem kíván tényezője lenni.

"Én egy kihalófélben lévő állatfaj vagyok", ezzel utasította el azt a felvetést, kívánna-e a jövőben főpolgármester lenni.

Ha az SZDSZ, az MSZP vagy a Fidesz hiteles közéleti személyt tudna főpolgármester-jelöltnek állítani, akkor "bármilyen szerepben" segítené a munkáját. "Ha ilyet tudna bármelyik párt állítani, akkor nyerne" - szögezte le Atkári János.

(MTI)

Atkári János
Atkári János
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.