Az iskolához tartozik a Túró Rudi?

Ön egyetértene azzal, ha az iskolai büfékben korlátozva lenne a cukros üdítők, chipsek, édességek árusítása? - végül ebben a módosított formában teszi fel az sms-kampány utolsó kérdését a kormány.

Kommunikációs hiba vagy szándékos manipuláció? - keresik a magyarázatot az iskolai büfék kínálatáról eddig tartott hosszú, több hónapos egyeztetések résztvevői az újabb kampánykérdésre. Az eredeti hétvégi információk szerint még úgy hangzott: "Egyetért-e azzal, hogy az iskolai büfékben ne lehessen a gyermekek egészségére káros élelmiszereket árulni?" Ez a változat megdöbbentette az iskolai büfék kínálatáról szóló egyeztetések résztvevőit: szerintük arra csak egyféle válasz adható ugyanis, így a kérdésfelvetés is fölösleges. A kérdés módosult - a szakma tiltakozása nem. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerint a felvetéssel a kormány egy hosszú hónapok óta tartó szakmai egyeztetést érzelmi síkra terel, s így a későbbiekben befolyásolhatja a kínálatot kialakítókat. Csontos Csaba, a szervezet alelnöke szerint nem a kínálat szűkítése, hanem épp a bővítése és az egészséges életre nevelés volt a cél, s ebben sikerült egyezségre jutniuk.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter tegnap a kormányszóvivői tájékoztatón arról beszélt: az iskolás gyerekek tíz százaléka túlsúlyos, négy százaléka pedig kórosan elhízott, mert egészségtelenül táplálkozik.

- Megjelent a táplálkozástudományi intézet ajánlása az iskolai büfék számára, és készülőben van az Oktatási Minisztérium rendeletmódosítása, amely azt szabályozza, hogy a szülők miként befolyásolhatják az iskolai büfék kínálatát - mondta a tárcavezető, aki szerint a gyerekek rostokból és vitaminokból sem fogyasztják el a kívánatosnak tartott mennyiséget, de a szénhidrátfogyasztásuk, zsírfogyasztásuk, só-, illetve nátriumbevitelük sokszorosa az optimális értéknek.

Eredetileg értékeket határozott volna meg az oktatási tárca, amelyek alapján például a Túró Rudi vagy a gyümölcsjoghurt sem szerepelhetett volna az iskolai büfék kínálatában, ahogy a müzliszeletek, az ásványvizek és a gyümölcslevek jó része sem ütötte volna meg a kívánatos mértéket. Táplálkozási szakértők szerint vitatható, hogy vonatkozhat-e élelmiszerekre a miniszternek az a jogosítványa, hogy "a lakosság egészségvédelmét biztosító egészségügyi határértékeket, illetve tiltásokat" rendeletben állapítson meg. Mindezt ugyanis kutatások és bizonyított tények alapján lehetne jogszerűen megtenni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.