Kész a madárinfluenza elleni vakcina

Magyarországon elkészült a madárinfluenza elleni oltóanyag - tájékoztatta lapunkat Bujdosó László országos tiszti főorvos. Az állatkísérletek sikeresen befejeződtek, a vizsgálatok igazolták az oltóanyag immunológiai hatékonyságát. Az emberi kísérletekre valamikor szeptember elején kerülhet sor. Ennek pontos időpontja nem ismert, mert előbb az Országos Gyógyszerészeti Intézet és az Egészségügyi Tudományos Tanács etikai bizottságának engedélyét kell beszerezni. A kísérlet a madárinfluenza-vírus bármely altípusára hatékony oltóanyag-előállítási technológiát célozta meg. A vakcinából eddig négyszázötven adagot gyártottak. Bujdosó László megerősítette, hogy a kísérleti oltásban ő is részt vesz. Az oltások beadása után három héttel, majd három, illetve hat hónappal később vérvétellel elemzik a vakcina hatékonyságát.

Az EU és a WHO már két évvel ezelőtt javasolta gén- és vakcinakészlet létrehozását azért, hogy ha egyszer megjelenik az emberről emberre terjedő vírusváltozat, akkor gyorsabban állíthassanak elő védőoltást. (Amíg nincs ilyen vírus, nem is lehet ellene védőoltást készíteni.) A magyar erőfeszítések is ilyen vakcinakészlet létrehozására irányulnak. A vírus, ahogy a nevéből következik, alapvetően madarakat betegít meg. Mint arról lapunkban beszámoltunk, Délkelet-Ázsiában az állattartó telepeken dolgozók a szárnyasok száradt székletének porát belélegezve fertőződtek meg. A betegeknél a vírus nem influenzát, hanem agyvelőgyulladást okozott. Emberről emberre terjedő változat még nincs. Ez azonban akár holnap is megjelenhet, de annak is van némi esélye, hogy csak egy évtized múlva alakul ki ilyen változat.

A vírusnak az immunválaszért felelős alkotóeleme kellően stabilnak tűnik. Ha a H5N1-nek egy mutáció következtében emberről emberre terjedő változata alakulna ki, akkor vélhetően a most előállított magyar vakcina hatásos lenne. De azt nem tudjuk, hogy milyen változat okozhat majd világjárványt.

A kísérleteket sürgeti, hogy egyre közelebbi területekről érkeznek madárinfluenzás esetek. Kína után Mongóliából, illetve Oroszország több körzetéből is jelentettek madárelhullásokat. Néhány nappal ezelőtt pedig kiderült, hogy az Északi- és a Keleti-tenger partvidékén élő vadkacsák is megfertőződtek a madárinfluenza-vírussal, de annak viszonylag veszélytelen változataival. A kutatók által meghatározott vírusok emberre nem veszélyesek - idézte az MTI Ortrud Wernert, a Friedrich-Loeffler Intézet (FLI) munkatársát. A jelenleg Ázsiában terjedő HsN1 vírus nincsen köztük. Ugyanakkor szakértők nem zárják ki, hogy vándormadarak behurcolják Közép-Európába a jelenleg Oroszországban pusztító agresszív vírust. Lehetséges tehát, hogy a vírus lépésről lépésre halad majd nyugat felé.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.