Utat találtak az etikus őssejt-előállításhoz

Amerikai kutatók őssejtet állítottak elő bőrsejtből a vitatott klónozási technológia nélkül a Boston Globe napilap hétfői beszámolója szerint.

A Harvard Egyetem tudósai létező laboratóriumi embrionális őssejteket egyesítettek kifejlett bőrsejtekkel. Az így keletkezett sejtek őssejtekké programozták át magukat. A kinézetük, növekedési ütemük és számos kulcsfontosságú genetikai jellemzőjük olyan volt, mint az embrionális őssejteké, és úgy is viselkedtek a Science honlapján megjelent összefoglaló szerint. A tudományos lap legújabb számában fogja közölni a kutatások eredményeit.

Az áttörést ígérő kísérletek azzal kecsegtetnek, hogy az orvostudományban hasznosítható őssejteket állíthatnak elő emberi embriók elpusztítása nélkül. Ez hosszú távon lecsendesítheti az Egyesült Államokban az őssejt-kutatást övező, a politikát átható etikai vitát.

Kevin Eggan kutató mindenesetre figyelmeztetett, hogy ez a biotechnológiai módszer még nagyon is kezdetleges, tíz évbe is beletelhet, amíg gyógyításhoz alkalmazhatják, még csak az első lépéseket tették meg egy hosszú és sok bizonytalanságot rejtő úton. A cél olyan őssejtek előállítása, amelyek csak a páciens génjeit hordozzák. A most egyesített sejtekben ugyanis még megtalálható a folyamatban felhasznált embrionális őssejt DNS-e is. A kutatók abban reménykednek, hogy a kísérletek során megtudhatják, miként programozható át a kifejlett sejt őssejtté embrionális őssejtek felhasználása nélkül.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.