Bizalmatlanság a politikai és vállalati vezetés iránt

A nyugat-európaiak és az amerikaiak 85 százaléka nem bízik sajátpolitikai vezetőiben, Közép-Európában a bizalmatlanok aránya közel 90százalékos - derül ki a GfK német piackutató intézet által végzettfelmérésből.

Mint kiderült, a nyugat-európaiak és az amerikaiak 85 százaléka nem bízik saját politikai vezetőiben, és különösen kevéssé bíznak az olaszok és a németek. Közép-Európában a bizalmatlanok aránya még magasabb, 89 százalékos. (Magyarországon a lakosság 86 százaléka nem bízik a politikusokban).

Nem túl bizalomgerjesztő a lakosság szemében a vezető ipari menedzsment sem, amelynek megítélése romlott az elmúlt években. Míg 2003 novemberében az amerikaiak 61 százaléka tekintette a legkevésbé megbízhatónak a felső színtű ipari vezetést, mára a bizalmatlanok aránya 68 százalékra emelkedett.

Magyarországon és Lengyelországban a felső színtű vezetők megítélése még rosszabb: a két országban a megkérdezettek 75 illetve 77 százaléka táplál irántuk bizalmatlanságot. Ám a legrosszabb a megítélésük Németországban, ahol a válaszadók 87 százalékának elmarasztaló a véleménye.

Ugyanakkor akadnak országok, ahol a lakosság többsége megbízik az ipari vezetőkben - ilyen Dánia, Törökország, Finnország, Svédország és Spanyolország.

A felmérés szerint némely szakma képviselőiben az emberek többsége megbízik. Mind a 18 országban a megkérdezettek többsége - 84 százaléka - az orvosokat tartja a legmegbízhatóbbnak, őket követik a tanárok, akiknek a válaszadók 82 százaléka szavazott bizalmat. (Magyarországon a lakosság 79 százaléka bízik meg az orvosokban és a megkérdezettek 76 százaléka a tanárokban).

A bizalmi rangsorban e két szakma képviselőit követik a fegyveres erők és a rendőrség tagjai. Összességében jól szerepelt a papság is, ám a görögök, franciák, spanyolok, csehek és magyarok többsége nem szavazott különösebb bizalmat az egyház eme képviselőinek.

Ellentétes az ügyvédek megítélése: míg Dániában, Finnországban és Svédországban különösen magas a jogászok presztízse, az olaszoknak, amerikaiaknak és görögöknek általában sokkal rosszabb a véleménye.

A felmérésben résztvevő országok többsége kritikus a sajtó képviselőivel szemben. Míg Nagy-Britanniában, Dániában és Olaszországban a megkérdezettek komoly kétségeket fejeztek ki a sajtó tisztességét illetően, addig Romániában és Lengyelországban a válaszok az újságírók iránti átlag feletti bizalomról tanúskodnak. (Magyarországon a válaszadók alig egyharmada - 31 százaléka szavazott a tollforgatóknak bizalmat.)

A felmérés 16 040 fő megkérdezésével 2005. március-májusában 18 országban készült. A kutatók arról faggatták az embereket, hogy mennyire bíznak meg politikusaikban, a vállalati vezetőkben, orvosokban, újságírókban, ügyvédekben, papokban, tanárokban, valamint a hadseregben, és rendőrségben.

(forrás: MTI)

Keneth Lay, a milliárdos csalásba keveredett, volt Enron-vezér
Keneth Lay, a milliárdos csalásba keveredett, volt Enron-vezér
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.