A tiszti főorvos szerint elkészült a madárinfluenza elleni oltóanyag

Magyarországon elkészült a madárinfluenza elleni oltóanyag – közölte az országos tiszti főorvos. Négyszázötven adagot gyártottak le, ezek a humán kipróbáláshoz szükséges ampullákban rendelkezésre állnak – mondta Bujdosó László.

A szakember beszámolt arról is, hogy az állatkísérletek befejeződtek, amelynek eredményei jól sikerültek, így a vizsgálatok igazolták az oltóanyag immunológiai hatékonyságát, "tehát kiváltja azt az immun-választ, amit várunk tőle".

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet és az Egészségügyi Tudományos Tanács etikai bizottságának kell a védőoltás dokumentációját megküldeni. Ha kedvező elbírálást kap az oltóanyag, ezt követően engedélyezhetőek a humánkísérletek - fejtette ki Bujdosó.

Az országos tiszti főorvos közel egy hónappal ezelőtt nyilatkozott arról, hogy készül egy kísérleti vakcina Magyarországon, a kutatások az állatkísérleteknél tartanak. A kísérlet célja az volt, hogy a madárinfluenza (H5N1) vírus bármely altípusára érvényes oltóanyag-előállítási technológia jöjjön létre. Ezt megelőzően az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetést tett közzé, miszerint világméretű járvány fenyegetheti az emberiséget.

Terjed a madárinfluenza Japánban

Újabb madárinfluenzával fertőzött csirkéket találtak hétfőn Japánban, lehet, hogy 100 ezer baromfit kell levágni emiatt - jelentette be a tokiói mezőgazdasági minisztérium. A vírus a legnagyobb japán szigeten, Honsún található Isiokában bukkant fel egy gazdaságban, ahonnan egy olyan tenyészetbe szállítottak csirkéket, ahol nemrég szintén jelentették a kór felbukkanását. Elképzelhető, hogy százezer szárnyast kell elpusztítani emiatt. Japánt eddig viszonylag kevéssé érintette a járvány, amely Délkelet-Ázsiában 61 ember életét követelte 2003 óta.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.