Az örök szerelem zenéje

Kevesebb kulturális programon vesz részt nyáron, inkább a szabadban biciklizik vagy fut. A jó könyveket persze ilyenkor is szereti, és szívesen megy moziba Fliegauf Benedek filmrendező, a Rengeteg és a Dealer sikeres alkotója.

Az e heti mozipremierek közül kíváncsi például A titkok kulcsa című amerikai filmre. Az egyik főszereplője ugyanis az a Gena Rowlands, aki a nyolcvanas évek végén elhunyt híres amerikai független filmes, John Cassavetes több művében is feledhetetlen alakítást nyújtott. Emlékeztet az Arcok (1968), az Egy hatás alatt álló nő (1974), a Premier (1978) című alkotásokra (ezekről nemrég a hazai DVD-megjelenés apropóján írtunk). Rowlands hosszabb ideje nem tűnt föl a magyarországi mozivásznakon, talán a rendező-élettárs Cassavetes halála óta, noha Amerikában játszott új produkciókban, főként tévédarabokban. Számunkra tehát A titkok kulcsa jelenti most a visszatérést. Fliegauf megjegyzi, a filmelőzetesben a színésznő néhány rezdülése már olyannyira meggyőző volt, hogy elhatározta: miatta meg fogja nézni ezt a mozit, még ha nem számít is akkora élményre, mint egy-egy Cassavetes-filmnél.

Ennek kapcsán utal a DVD-n most megjelenő - magyar változatban Tortúra című - filmre is, amely Steven King Misery című regénye alapján készült (rendező: Rob Reiner). Az ebben nyújtott alakításért Kathy Bathes Oscar-t kapott. Akárcsak az előző bemutató, ez is egy idősödő nő lelki problémáival foglalkozik. A rendező nagyon kíváncsi a képlemez "extráira", az interjúkra, mert Reiner filmjét az eddigi legjobb King-feldolgozásnak tartja.

Kedd estére egy táncestet ajánl figyelmünkbe. A budai Millenáris Parkban lép föl Ladjánszki Márta. Az ő művészetét képtelenség egyetlen stílusba, műfajba beleerőszakolni, meg kell nézni. Másnap este ugyancsak a Millenárison vetítik az Iparművészeti Egyetem animációs szakán végzettek vizsgafilmjeit, oda a rendező is el akar menni. Jelenleg ugyanis az Inforg Stúdióban, ahol dolgozik, sok fiatal animációs művész jelentkezik igen színvonalas kísérleti munkáival, ezeket látni kell.

Zenére terelve a szót, elárulja, jelenleg új filmjének előkészítése mellett "kísérletet tesz egy regény írására", és közben sok muzsikát hallgat. (A regény témája, az "örök szerelem", nem kis meglepetés, hiszen Fliegauf eddigi filmjeinek tematikája inkább a halál körül forgott.) Mint mondja, korábban régi zenék inspirálták, most az újak. Megvette a Future Sound of Jazz című sorozatot, amelyben fiatal dzsesszisták szólalnak meg sampler (DJ)-zenészekkel együtt. Az eredmény, a legmodernebb elektronikus és experimentális dzsesszegyesülése fantasztikus élményt nyújt. A hét változatos élőzenei kínálatából elsőként a pesti Csiga kávéház szerda esti programját, az Andro Drom föllépését ajánlja. Azért is, mert szerinte az imént említett zenéhez hasonló eksztatikus élményt szinte csak a roma zene tud már előidézni. Keszei Jana ugyancsak szerdai tangóharmonika-koncertjére pedig azért hívja fel a figyelmet, mert bár az előadót nem ismeri, de ha a pesti Podmaniczky utca környékén levő Pótkulcs Caféban tartják, akkor csak nyerő lehet. Ez a kávézó azok közé tartozik, amelyek manapság hasonlítanak a nyolcvanas évek végi berlini alternatív helyekre. "Foglalt ház jellegű, lecsupaszított szerkezetű épületben található, ahol szuverén a berendezés és érdekesen tud megszólalni akár egy tangóharmonika is. Ugyanebből a megfontolásból hívja fel a figyelmet a ferencvárosi Tűzraktár keddi alternatív színházi produkciójára, a Halak címűre is.

Ajánlja a Szegedi Ifjúsági Napok péntek esti Anima Sound System-koncertjét is a Borsodi Színpadon. A többféle irányzatból merítő együttesben az elmúlt időben néhány tag cserélődött, érdekes, ahogyan most megszólalnak. Azt pedig fantasztikusnak tartja, hogy péntek késő este ugyanott színpadra állítják a The Cure-t is, a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legnagyobb hatású, és az utóbbi időben újra koncertező európai rockcsapatát. Disintegration című lemezüket a rocktörténet legnagyobbjai közé sorolja, bevezetésként szokta hallgatni a Future Sound előtt. Őket ismerve, minden bizonynyal egy kis "feketét" (nyomott hangulatot) visznek majd a színes rendezvénysorozat programjába.

Kísérletet tesz egy regény írására, és közben sok muzsikát hallgat
Kísérletet tesz egy regény írására, és közben sok muzsikát hallgat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.