Nem menekültek, focisták

A Népszabadság augusztus 10-i számából megtudhatjuk, hogy mégis maradnak, és folytatják edzőtáborozásukat az Egyesült Arab Emirátusokból érkezett fiatal labdarúgók, akikkel szemben a békéscsabai rendőrség augusztus 3-án eljárást indított garázdaság miatt (Maradnak az arab labdarúgók). Korábban még azt nyilatkozták, hogy az indokolatlanul erőszakos rendőri intézkedések miatt azonnal elhagyják Magyarországot.

Hajdú Antal ezredes elmondta, hogy az incidens súlyához képest túlzott mértékű rendőri felvonulásnak az volt az oka, hogy a bejelentők a közeli menekülttábor lakóinak vélték az arab focistákat.

Békéscsabán a menekülttábor, hivatalos nevén befogadó állomás, 1989-ben nyílt meg, a romániai magyarok hazánkba menekülése idején. Azóta több tízezren fordultak meg a táborban, a világ valamennyi részéről érkezve. Magyarok, szerbek, afgánok, irakiak, szomáliaiak, szudániak kerestek és kaptak menedéket.

"Békéscsaba befogadó hangulattal rendelkezik" - mondta tavaly február 25-én Pap János, a város polgármestere, amikor átvette a megyeszékhelynek ítélt Menedék-díjat az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága magyarországi képviseletétől. A díjjal a világszervezet magyarországi képviselete köszönte meg a város áldozatvállalását és segítségét.

Meglepő, hogy a rendőrség ennek ellenére a tábor lakóival szemben, akik nem erős és edzett fiatalemberek, hanem háborúk elől elmenekült férfiak, csonka családok tagjai, egyedülálló nők és felügyelet nélkül érkezett kiskorú gyermekek, indokoltnak tartja az ilyen mértékű rendőri felvonulást és erőszakos intézkedést. A statisztikák szerint a tábor lakói az elmúlt tizenhat év alatt nem követtek el az átlagosnál több vagy súlyosabb bűncselekményt. A város és a tábor lakói békében élnek.

A rendőri intézkedésnek mindenkivel szemben az elkövetett cselekmény súlyához kell igazodni. Nincsenek jó meg rossz külföldiek, olyanok, akikkel szemben a rendőrség erőszakosabban léphet fel, indokolatlanul bilincsbe verheti és gumibotozhatja őket. Még akkor sem, ha nem tudnak focizni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.