Tiltakozás a Préri kápolnánál

Cindy Sheehantől válik a férje, a jobboldali sajtó leszedi róla a keresztvizet, előbb-utóbb az adóhivatal is érdeklődni fog iránta, ám a háborúellenes demonstrációból mégis az elnök kerül ki a legroszszabbul.

Amikor már senki sem várta, az Egyesült Államokban szinte minden előzetes jel nélkül erőre kapott a háborúellenes mozgalom. A novemberi elnökválasztás óta sem a Demokrata Párt politikusai, sem a liberális szervezetek nem erőltették az iraki politika kritikáját. George W. Bush sem számított túl forró nyárra - különben nem vonult volna vissza öt teljes hétre texasi birtokára. A nyaralás kezdetén, augusztus 6-án azonban megjelent Crawfordban egy 48 éves asszony, aki két hét alatt bebizonyította, hogy az elnök korántsem olyan erős, mint ahogy azt támogatói és ellenfelei egyaránt feltételezték.

Cindy Sheehan egy találkozót szeretett volna kieszközölni az elnöktől, hogy megkérdezhesse tőle, miért adta életét a tavaly 24 éves korában, Irakban elesett fia, Casey. Az asszony katonaanyák egy csoportjával már beszélt egyszer az elnökkel, de új lehetőséget kér, mert elsőre nem volt alkalma kifejteni véleményét. Az elnök együttérzéséről biztosította, de aligha fogadja, miután Sheehan egy tévéreklámban már hazugsággal vádolta.

A háborúellenes tiltakozók élete nem fenékig tejföl. Sheehantől válik a férje, és a család egy része nyilvánosan szembefordult vele. A jobboldali lapok és rádióműsorok ízekre szedik minden mondatát, és a múltjában vájkálnak, hogy bebizonyítsák, a nő eleve liberális volt, fia halálát csak felhasználja nézetei népszerűsítésére. A környékbeliek egy része fokozódó ellenszenvvel figyeli, mi folyik a Bush rancha felé vezető út mentén, ahol tegnapig mintegy hatvan, Irakban hozzátartozóját elveszítő tiltakozó táborozott.

Egy alkalommal a szemközti háztulajdonos kétszer a levegőbe lőtt - mint később magyarázta, Texasban az ilyesmihez nem kell engedély, a galambszezonra gyakorolt. Amikor megkérdezték, biztosan nem volt-e más indoka, annyit felelt, hogy a riporterre bízza a választ. Máskor egy férfi szándékosan az út szélén az elesett katonák emlékére felállított keresztek közé hajtott, és Sheehanék tábora mellett az elnököt bálványozó ellentüntetők is megjelentek.

Bush egyik, a háborút ellenző szomszédja mentette meg a helyzetet azzal, hogy saját földjére invitálta a demonstrálókat, akik így alig egy mérföldre (1,6 kilométerre) lesznek az elnök Préri kápolna nevű birtokától. Bush nehéz helyzetbe került, hiszen ha fogadja Sheehant vagy idő előtt megszakítja nyaralását és elutazik Crawfordból, azzal gyengének mutatkozna. Ha viszont marad ő is, s az asszony is, akkor a sajtóban az egész augusztus a háborúellenes tiltakozásról fog szólni.

A korábban ismeretlen Cindy Sheehanből közben igazi média-személyiség lett. Két hete még mindenkinek boldogan nyilatkozott, most már külön sajtóügynökség bonyolítja az interjúit. Az asszony rövid mondatokban, precízen fogalmaz. - Nem fizetek adót azoknak, akik megölték a fiamat - mondta. Abban bízik, hogy az adóhivatal beperli, és a tárgyalást háborúellenes fórummá változtathatja.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.