Orbán Viktor az erős nemzet hiányáról

"A magyar nemzetből ma hiányzik a valóságos helyzettel való szembenézés bátorsága, hiányoznak a közös célok, e nélkül pedig nincs erős nemzet" - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pénteken a Szabad Európa Központ Nemzeti összefogás Európában című konferenciáján, amelyen mások mellett részt vett Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke is.

A Fidesz elnöke hozzátette: miközben "lassan elnyel bennünket és gyermekeink jövőjét is az államadósság örvénye, miközben napról napra nő a munkanélküliség és családok százai veszítik el nap mint nap a kenyérkereset lehetőségét", szembenézés helyett kirobbanó sikerről lelkendezünk, azt halljuk, hogy nagy a jólét, és az "omladozó vakolatú házfalakra fölmázoljuk, hogy bennünket irigyelnek ma a nyugat-európai országok".

Mint mondta, voltak közös célok 1990-ben és a legutóbbi időkben is, például a polgári Magyarország vagy a jóléti rendszerváltás gondolata, azonban ezeket a célokat "sutba dobtuk, így nem csodálkozhatunk azon, hogy céltalanul sodródó országban éljük az életünket". Orbán szerint a magyar demokráciát meg kellene reformálni, vissza kellene adni a magyar embereknek a demokráciába vetett hitét, be kell vonni az embereket a nemzet fontos döntéseibe. Orbán a Szent István-i örökségről szólva felhívta a figyelmet arra: nem lehet véletlen, hogy a királyi paláston a pogányok hatalmi legitimációt jelentő jelképével, hat ujjal ábrázolják a szent királyt. István király tudhatta, hogy csak megőrizve lehet meghaladni és meghaladva lehet megőrizni, tudhatta, hogy csak úgy lehet az európai közösség tagja, ha erős nemzetet épít - tette hozzá. A pártelnök a család és a nemzeti kultúra, történelem és nyelv fontosságát hangsúlyozva azt mondta: amikor az emberi közösség legalapvetőbb egysége, a férfi-nő kapcsolat szakad szét, akkor az emberi lét gyökereinél "vágjuk ki a fát", és ma ettől szenved az egész európai közösség.

Schmitt Pál, Martonyi János és Orbán Viktor egyeztet
Schmitt Pál, Martonyi János és Orbán Viktor egyeztet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.