Az idény slágere: 100% magyar

Szombat délelőtt szinte telt ház volt a budapesti Felvonulási téren - amit a magyar gazdák lazán csak Gazdák terére kereszteltek át -, a Damjanich utca és Ajtósi Dürer sor közötti területen, ahová a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szervezett egész napos rendezvényt. (A szervezők becslése szerint körülbelül ötezren jelentek meg.) A meghívó szerint idevárták a vidéki gazdák küldöttei mindazokat, akiknek velük "együtt dobban a szíve", illetve a fővárosi polgárok közül azokat, akik "névvel vagy név nélkül, időt, fáradságot nem kímélve" mellettük voltak kora tavasszal, amikor több héten át ezer traktorral demonstráltak ugyanitt, a magyar mezőgazdaság jövőjéért. Most - csupán szimbólumként - négy traktor érkezett a térre, azokon viszont korlátlanul lehetett fényképezkedni.

A legnagyobb bizniszt mégis a magyarzászló-árusok bonyolították - "ezerhatszázért igazi kültéri selyem". (Néhány száz méterre, a Magyar Nemzeti Front és Magyarországi Zöld Párt uralta Királydombnál ráadásul több százzal drágább volt.) Akadt persze mindkét helyen árpádsávos is. A gazdáknak a főzés és vendéglátás közepette talán föl sem tűnt, hogy a birkapörkölt-főtt kukorica-dinnye háromszögbe a szélsőjobbos vonal is beékelődött, trianonos jelvényestül, Horthy Miklós katonája vagyok kazettástul. A Nemzetőr és Szent Korona lapok is jól fogytak az ökumenikus mise, zsákos krumpli és új kenyér mellé.

Az idény slágere egyébként a fekete alapon piros-fehér-zöld sávban "100% magyar" feliratú póló. (Holtversenyben második a "Gazdademonstráció 2005" feliratú kékeszöld színű, sárga csíkkal díszített, ajánlott egyenruha volt - kabát 1670 forint, nadrág 1980, mellény 2450, koronás magyar címeres baseballsapka pedig plusz 360 magyar forint.)

- Egymásra talált a város és vidék - jelentette ki Jakab István, a Magosz elnöke, kenyérszentelő ünnepi beszédében, amit a vendégül látott budapestiek közül többen is komolyan vettek, erre utalt legalábbis az ingyenkaja begyűjtésére taktikusan magukkal hozott ételhordó.

A rendezvényen többek között részt vett Franka Tibor, aki Gyurcsány című könyvét árulta, továbbá Eperjes Károly színművész, aki már februárban is szimpatizált a gazdákkal, továbbá Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter - de ő nem szólalt fel. Kora délután aztán már többen is rosszallóan nézegették a Városliget környező füvén szétdobált papírokat, műanyag tányérokat:

- Nem elég, hogy ingyen zabálnak, még szemetelnek is - summázta ekkor az egyik vendéglátó a véleményét a vendégül látottakról.

'Gazdák tere' a Felvonulási téren
'Gazdák tere' a Felvonulási téren
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.