Schröder: a katonai megoldással "égő gyufát hajítunk a lőporos hordóba"

Gerhard Schröder német kancellár egy vasárnap sugárzott rádióinterjúban azt mondta, hogy nem akarja Iránt választási kampányának központi témájává megtenni, de a katonai megoldás az iráni ügyben olyan lenne, mintha "égő gyufát hajítanánk a lőporos hordóba".

A Deutschlandfunk rádióállomás készített interjút a kancellárral, aki bő egy héttel ezelőtt, a szociáldemokrata párt (SPD) kampányának hivatalos nyitányán arra szólította fel Washingtont, hogy vegye le a napirendről a katonai opciót.

Sokaknak a három évvel ezelőtti választási kampány jutott az eszébe, amikor is Schröder részben az amerikai Irak-politika ellenzésével fordította meg a vesztésre álló választásokat. Németország ellenezte az iraki háborút és nem küldött katonákat a közép-keleti országba. Németországban szeptember 18-án készülnek előre hozott választásokat rendezni.

Schröder a Deutschlandfunknak kijelentette: csupán arra a megjegyzésre reagált, amelyben az Egyesült Államok világossá tette, hogy végső eszközként a katonai megoldásról sem mond le, ha Irán nem tesz le atomprogramjáról. Washington azzal gyanúsítja Teheránt, hogy atomfegyver előállításán dolgozik, míg Irán szerint atomprogramja békés célokat szolgál.

"Német kancellárként kénytelen voltam reagálni és világossá tenni: érdekünk, hogy Irán ne tegyen szert atomfegyverre, de a kérdést békés diplomáciai eszközökkel akarjuk megoldani" - közölte Schröder, aki szerint a katonai megoldás olyan lenne, mintha "égő gyufát hajítanánk a lőporos hordóba".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.