Halott az apartheidrendszer leghírhedtebb rendőre

Meghalt a Dél-Afrikai köztársaságban a korábbi apartheidrendszer egyik leghírhedtebb rendőre, akit egyebek között Steve Biko fekete bőrű polgárjogi harcos megkínzásáért is felelőssé tettek.

Gideon Nieuwoudt volt rendőrezredes 54 évesen, rákban hunyt el a dél-afrikai Port Elizabethben - jelentette pénteken a dél-afrikai SABC rádió. Nieuwoudt sokak szemében a feketék elnyomásának megtestesítője volt. A rádiójelentés szerint előszeretettel alkalmazta kínzási módszerei között az áramütést. Időnként nem halálos méregadagot is beadott vallatásai során polgárjogi aktivistáknak, hogy az újabb adag beadásától és a mérgezés okozta szenvedéstől való félelmükben információkat adjanak ki a rendőrhatóságnak. Hírek szerint ő vezette 1977-ben Biko kihallgatását és megkínzását. 

A Port Elisabeth-i rendőrőrsön napokon át verték Bikót, megláncolták, orvost nem engedtek hozzá. Húsz évvel később a dél-afrikai Igazság és Megbékélés Bizottságának meghallgatásai során derült fény a Bikóval szembeni embertelen bánásmódra. Vallomást tettek azok a rendőrök, akik "kihallgatták", de egyikük sem ismerte el, hogy ő mérte rá a halálos csapást.

A fekete polgárjogi harcos hat nappal kihallgatása után pretoriai börtöncellájában belehalt a kínzás során elszenvedett fejsérüléseibe. Biko a fehér telepesek fajüldöző kormányával szemben tanúsított ellenállás jelképévé vált, az általa korábban elindított Fekete Öntudat Mozgalma tízezreket mozgósított a Dél-afrikai Köztársaságban az egyenjogúságért. Biko tragédiája világszerte fokozta a pretoriai rendszer elszigetelését, sokan innen számítják az apartheid összeomlásának kezdetét.

Peter Gabriel Biko című dala éveken át felhangzott az angol énekes minden koncertjének végén, és szerves részévé vált az Amnesty International programjainak. 1987-ben Sir Richard Attenborough filmet készített róla Kiálts, Szabadság címmel.

Bízva a kegyelemben, Nieuwoudt bevallotta az Igazság és Megbékélés Bizottsága előtt, hogy a fajvédő rendszer elleni harc tetőfokán, 1985-ben megölt Port Elizabethben három apartheidellenes aktivistát, Biko megkínzásában való részvételét azonban nem vallotta be. A bizottság megtagadta tőle a kegyelmet, mert nem volt meggyőződve vallomása és megbánása őszinteségéről, és mert Biko megkínzásában való részvételét letagadta. Nieuwoudt néhány év börtönbüntetést kapott az apartheidrendszer idején elkövetett bűntetteiért. 

Az Igazság és Megbékélés Bizottsága (TRC) a fajgyűlölő rendszer eltörlése után, 1994-ben alakult, hogy feltárja az apartheid idején elkövetett kínzásokat, gyilkosságokat és az emberi jogokba ütköző minden egyéb bűncselekményt. A bizottság ugyanakkor megadta az amnesztia lehetőségét a tetteseknek töredelmes vallomásuk esetén.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.