Védett emlék lett a rakétasiló

Az elcsöndesült, hűvös betonépítmények mellől elképesztő kilátás nyílik a Zsámbéki-medencére. A látvány jó részét persze takarja a burjánzó csalit, de ezen nincs mit csodálkozni: a sűrű növényzetet úgy harminc évvel ezelőtt szándékosan telepítették ide. Álcázásul.

Szigorúan titkos objektum volt ugyanis itt, Zsámbék fölött: a Budapestet óvó légvédelmi rakétabázis.

Zsámbéki Színházi Bázis és Vastelep - ez a két felirat olvasható ma a hajdani katonai erősség bejáratánál. Mostantól azonban akár a "Műemlék" táblát is ki lehetne helyezni a kerítésre, hiszen tegnap ünnepélyesen is védetté nyilvánították a bázist. Ez ma Magyarország legfiatalabb műemléke. 1977 és 1982 között építették föl a hatszög alakban elhelyezett hat rakétaindító állást, valamint közöttük a radarállomást. Az állásokhoz tárolók és fedezékek tartoztak, de készült egy laktanya is.

A kilencvenes évek elejére azonban teljesen elnéptelenedett az épületegyüttes. Fölvetődött a gondolat, hogy beépítik és lakóparkot alakítanak ki rajta, de a műemléki védettség ezt most már megakadályozza. "Hadi erődből a kultúra erődje" lesz a bázis, amelynek kezelője idén január elseje óta a Zsámbéki- medence Idegenforgalmi Közhasznú Egyesület. Bár a Kincstári Vagyoni Igazgatóság első nekifutásra csak egy évre adta át a szervezetnek a kezelés jogát, mára a hosszú távú hasznosítás tervei is elkészültek.

Az egyesület elsősorban a hely természeti és meglévő építészeti adottságainak kihasználását tartja feladatának. A bázist az egész medencét behálózó kulturális események egyik láncszemévé kívánják tenni: a műemlékek, programsorozatok, gasztronómiai különlegességek mellett speciális szerep jutna a hajdani rakétakilövő objektumnak. Az utóbbi három év hagyományát követve állandó játszóhelyet alakítana itt ki a Zsámbéki Nyári Színház; már most rendeznek kiállításokat a különös hangulatú hangárokban, miközben terephez juthatnak itt a filmesek, a háborítatlan élővilágra és a hajdani laktanyaépületre alapozva pedig erdei iskolát is lehetne működtetni a területen. Szó van emellett egy vadaskert, valamint egy hadtörténeti bemutatóhely kialakításáról is.

Légvédelmi rakétabázisként sosem működött "élesben" a zsámbéki építmény. Bár építtetői ezt nem tudhatták, bizonyos értelemben műemlék volt az első perctől kezdve. A megosztott Európára emlékeztet ma is, annak ellenére, hogy a silók üresek, a harcjárművek hangárján pedig legfeljebb az álcázó festés félreérthetetlen, a közkatonalét mindennapjait idéző ábrácskái vonják magukra a tekintetet. Most viszont ténylegesen is műemlék lett, és ezzel jól tükrözi a hazai örökségvédelem új szándékait. A műemlékvédők évek óta tudatosan nyitnak a huszadik század építészete felé, és fontos szempontnak tartják, hogy minél közelebb jussanak a XXI.-hez. Mint Varga Kálmán, az örökségvédelmi hivatal elnöke mondja, az sem elképzelhetetlen, hogy egyszer majd beérik a saját korukat, és védetté nyilvánítanak egy lakótelepi blokkot, egy szupermarketet vagy egy ezredfordulós irodaépületet. A zsámbéki katonai bázis ebbe a sorba illeszkedik - és persze azt a tételt is igazolja, hogy a műemléki védettséget nem esztétikai, hanem egészen más szempontok szerint osztogatják.

Sosem mûködött élesben a szupertitkos zsámbéki bázis
Sosem mûködött élesben a szupertitkos zsámbéki bázis
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.