Kakukktojás a Fészekrakóban

Két értékbecslést is kérnie kell annak, aki a Fészekrakó-programban szeretne félszocpolt szerezni a lakásvásárláshoz. Ráadásul mindkettőnek azt kell bizonyítania: jól alkudott a fiatal pár. Ha az derülne ki, hogy drágán vették a lakást, állami támogatást sem kapnak.

Kezdhetnek a lakásra vágyó fiatalok az ócskapiacra járni gyakorolni: aki nem tanul meg alkudni, állami támogatást se kaphat. A lakástámogatásokról szóló rendelet módosítása az augusztus 11-i Magyar Közlönyben jelent meg, és kedd óta hatályos. A meglehetősen titokban meghozott - a kormányszóvivői tájékoztatókon bejelenteni elmulasztott - szigorító döntés hivatalos indoka a visszaélések visszaszorítása. A Fészekrakóra szánt támogatási keretet ugyanis rosszul becsülték meg, s ezekben a szűkös időkben a kormánynak még 13 milliárd forintot kellett hozzácsapnia az eredetileg alig hétmilliárdos kerethez. És bár ekkora becslési hibát költségvetési szakember még nem látott - az eredetileg tervezett összeg 285 százalékát elkölteni világrekord -, felelőst senki nem talált. A többletkiadás indokai között csak a visszaélések szerepelnek. A bevezetés időpontja, február eleje és július vége között ugyanis majdnem 7500-an igényeltek félszocpolt, összesen 8,8 milliárd forint értékben (ami persze a jelenlegi lakásforgalmat tekintve nem számít annyira soknak).

A szigorítás alapját mindenesetre azok az élelmes nagycsaládosok jelentik, akik kis értékű, meglehetősen leromlott állagú ingatlanokat vásároltak meg feltűnően magas összegért. A félszocpol egy gyermeknél 450 ezer forint, kettőnél 1,2 millió, három esetében 1,9, négynél pedig 2,4 millió forint (majd minden további csemete százezer forintot ér). Az eredeti szabályok szerint a vissza nem térítendő támogatást 35 év alatti párok kaphatják, az egyetlen korlát az, hogy az ingatlan értékének 80 százaléka lehet csak támogatás. Ám mivel eléggé kuszák a szabályok, a fészekrakós támogatással vett házon nincs is valódi eladási tilalom - ezt ugyanis valaki elmulasztotta világosan kimondani a rendeletben.

Összefoglalva: a 2,5 millió forint állami támogatás lenyúlásához kellett egy olcsó lakás vagy ház, amelynek adásvételije 3,2 millió forintról szólt, öt gyermek és egy élettárs, akinek csak nyilatkoznia kell arról, hogy az - no meg persze a 35 év alatti életkor. Ezt egy ingatlannal addig lehetett folytatni, amíg volt megfelelő gyermekes szülő. És bár a hivatalos nyilatkozatokban természetesen senki se mondja ki, titokban azért mindenki romázik, és emlegeti, hogy kinek lehet 35 év alatt sok gyereke. Még inkább suttogva azt is elmondják: az ilyen viszszaélések aránya nem volt túl jelentős.

Az erre hivatkozó óriási szigorítás szerint azonban kedd óta élettársi kapcsolat esetén egyéves múlt kell, és erről igazolás is. Új követelmény, hogy a lakás legalább komfortos legyen - így állnak ellen annak, hogy a nagyon leromlott állapotú házakra vegyenek fel támogatást. A módosítással a bankok is egyetértettek - ügyfélkörük zömét így nem érte volna kár.

Az új rendeletbe azonban bekerült egy furcsa korlátozó mondat is. E szerint a Fészekrakó-programban a fiatalok otthonteremtési támogatásával vásárolt lakás vételára "nem lehet több sem az illetékes önkormányzat jegyzője által kiadott értékbizonyítvány szerinti értéknél, sem a hitelintézet által megállapított forgalmi értéknél".

Ez a mondat hosszadalmas utánjárást követel meg attól, aki fiatal és támogatást szeretne. Nincsenek kevesen: mivel a gyermekekre járó támogatás két gyermekig megelőlegezhető, az 1,2 millió forintért minden fiatal pár indulhat, aki lakást vesz.

Az ő feladatuk kedd óta az, hogy beszerezzék az önkormányzattól az ingatlan adó- és értékbizonyítványát. A papírt eddig főként hagyatéki és végrehajtási ügyekben használták. Ezekben az ügyekben az eljárás illetékmentes volt - azt nem tudni, hogy a négyezer forintos általános eljárási illetéken túl elkérhet-e többet érte most az önkormányzat. Az viszont biztos, hogy ennél drágább lesz a banki értékbecslés beszerzése. Persze azoknak, akik hitelt vesznek fel - látszólag - ez sem gond. Ám azok is kaphatnak támogatást, akik nem kérnek banki kölcsönt. Nekik tehát fel kell kérniük a bankot, menjen ki az értékbecslőjével - minimum 25 ezer forintért - és adjon egy papírt arról, amiről az önkormányzat is. Ráadásként: a banki értékbecslés általában a hitelfedezeti értékre koncentrál (vagyis arra, amilyen áron a pénzintézet minimum el tudja adni a lakást), míg a forgalmi érték tökéletesen más - így azoknak is gondjuk akadhat, akiknél hitelügy miatt egyébként is jár a bank értékbecslője.

A fiataloknak a szabály értelmében mindezen kívül - valahogy - el kell érniük, hogy mindkét becslés nagyobb öszszegről szóljon, mint ami az adásvételi szerződésben szerepel, vagy legalábbis ugyanannyiról. Ha ez nem megy, nem jár nekik a támogatás. Arra egyelőre nincs válasz, mi van akkor, ha az egyik becslés a vételár alatt, míg a másik a felett van.

Telekes György, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal főosztályvezető-helyettese a rendelkezést a visszaélések korlátozásával indokolta. Hiszen - mondta - az önkormányzati és a banki kontroll azt szolgálja, hogy ne lehessen értéktelen lakások dupla, vagy tripla árú ál-adásvételével kicsalni az állami támogatást. A főosztályvezető azt elismerte: valóban nem szerencsés, hogy a félszocpolt igénylőknek a banki értékbecslés mellé még egy dokumentumot is be kell szerezniük. Ő is úgy vélte: jobb lett volna, ha a rendelet nem egymás mellett, hanem vagylagosan, egymás kiegészítőjeként követeli meg valamelyik igazolást. Hangsúlyozta azt is: az önkormányzatoknak az értékbizonyítvány kiállítása nem új feladat, hiszen bizonyos illetékfizetési eljárásoknál is kiállítanak ilyet. Most az állam csupán arra kéri őket, hogy a félszocpolosoknak is tegyék ezt meg. Igaz - mondta -, ez a kiállított bizonyítványok számának növekedésével jár majd.

A többletfeladatról egyébként az önkormányzatokat senki sem értesítette - tudtuk meg az egyik budapesti kerület jegyzőjétől. A készülő rendeletről sem egyeztettek velük. Az önkormányzatnál azt nem tudják, miből is finanszírozzák majd az értékbecslőik többletmunkáját. Mivel az adó- és értékbizonyítvány kiállítási eljárások többsége illetékmentes, és mivel a rendelet módosításával együtt erről a kérdésről senki sem határozott, most kezdenek konzultálni arról, mennyit és hogyan is kérhetnek el ezért a szolgáltatásért.

A pénzintézetek sem örülnek annak, hogy ügyfeleik mindegyikét értékbecslőtől értékbecslőig kell küldözgetniük. Úgy tudjuk egyébként: a szigorítás e részéről a bankok sem értesültek - ők úgy tudták: csak a komfortfokozati előírás, és az élettársi viszony egyéves múltjának igazolása lesz az új korlátozás.

A Fészekrakó-program ügyfélszolgálati irodájának megnyitóján
A Fészekrakó-program ügyfélszolgálati irodájának megnyitóján
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.