Feketególya- múzeum Bátán

A világ kétszáz pár fészkelő feketególyája közül a legtöbb a Gemencben és a szintén Tolna megyei Bátán, a háborítatlan ártéren él, a telet pedig Afrikában töltik. A 2001-ben alakult Bátáért Egyesület elhatározta, hogy szakmai szervezetek segítségével a községben létrehozza a feketególya-múzeumot. Viliminé dr. Kápolnás Mária, az egyesület elnöke elmondta: egy 1891-ben létesült épületet az önkormányzat átadott az egyesületnek, s ebben alakítják ki a múzeumot.

Mint megtudtuk, óvni kívánják a kis létszámú feketególya populációt. Ezt is szolgálja majd a múzeum, ahol remélhetően sokan ismerkednek meg e különleges madarakkal, amelyek nyugalmának feltétele, hogy mások ne menjenek élőhelyeik közelébe. Hozzátette: azért is különleges védelemre szorulnak, mert a nálunk költő gólyák fiókái nehezen bírják a négyezer kilométeres utat, egy részük elpusztul a költözés során.

Amikor az egyesület tulajdonába került a volt paplak, környékét nyomban rendezték, s elvégezték a legsürgetőbb munkákat. A felújításhoz a Nemzeti Kulturális Alapprogram pályázatán idén 5 millió forintot nyertek, a 2 millió 143 ezer forint önerőt pedig különböző formában teremtik elő: például téglajegyet bocsátottak ki, amiből már félmillió forint gyűlt össze. A Tolna Megyei Munkaügyi Központ támogatásából két embert folyamatosan foglalkoztatnak, s egyik pályázatukkal jelentős mennyiségű építőanyagot nyertek. Augusztus végén megkezdődik a ház átépítése, aminek befejezéséhez újabb pályázati támogatásban reménykednek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.