Szigorítás az idősotthonoknál

Tízmilliárd forinttal kevesebb pénzt szánt a szociális tárca az idősellátás finanszírozására, mint amennyire szükség van. A mintegy hatvanszázalékos többletigény elsősorban az egyházi és a magánintézményektől származik.

Az idősotthonok több helyen három-négy hónapja nem kapják meg a költségvetési támogatást, mert elfogyott az erre szánt állami forrás. Amint - a Magyar Nemzet szerdai cikkének felvetése nyomán - tegnap megírtuk, váratlanul mintegy hatvan százalékkal nőttek a pénzügyi szükségletek az idősek szociális ellátásában. A többletet elsősorban új magán-, illetve az egyházi fenntartású otthonok belépése okozza, illetve az, hogy változott a finanszírozás technikája. Az a tény például, hogy az egyházi fenntartású otthonok magasabb normatívát kapnak, azt eredményezte, hogy az idén többszörösére bővült az ilyen típusú szolgáltatói kör.

- Az elmúlt két-három évben már észlelhető, hogy folyamatosan és dinamikusan bővülnek a szociális otthoni igények, ennek következményei rakódtak egymásra - mondja Kovács Zsolt, a szociális tárca főosztályvezetője. Egyre több idős ember szeretne bejutni az otthonokba. - Igaz, hogy ugyanakkor mind több piaci szereplő találja meg ezt a területet - mondja a főosztályvezető, aki szerint pillanatnyilag túl "puhák" a szabályok, lazák a bekerülés feltételei, gyakorlatilag nincsenek lépcsők, mindenki, aki valamilyen segítségre szorul, rögtön az idősotthoni elhelyezésre gondol. - Étkeztetésben mintegy százezer idős ember részesül, negyvenötezer házi segítségnyújtásban, s ugyanennyien idősotthoni ellátásban - ez azt jelzi, hogy a rendszerben problémák vannak, amit korrigálni kell - mondta a főosztályvezető. Hozzátette: a tárca most azon dolgozik, hogy a településeken az alapellátás szintjén kapjanak segítséget az idős emberek, s valóban csak akkor kerüljenek be az otthonokba, ha az feltétlenül szükséges.

Intézményvezetők, fenntartók szerint azért minderre számítani lehetett: az otthonok nem "pottyannak" csak úgy le az égből. Létesítésüket előre be kell jelenteni. Az viszont igaz: a magánbefektetők "lehetőséget" látnak az idősellátásban, ahogy igaz az is, hogy mind több az ellátásra, segítségre szoruló idős ember. (Az egyik otthonvezető szerint minden tíz új lakója közül nyolc-kilenc mentővel érkezik.) - A szociálisotthon-piac élénküléséhez hozzájárul, hogy sokan a lakóparki férőhelyeiket már nem tudták eladni, így idősotthonokká alakították a házakat. Ehhez belépési díjat, jelentős havi hozzájárulást kapnak, ráadásul még az állami normatívát is: ugyanannyit, mint bármelyik állami fenntartású otthon - mondta az egyik érintett. (Lakónként évente mintegy 750 ezer forintot.)

Skultéty László, a költségvetési idősotthon negyven százalékát fenntartó fővárosi önkormányzat főosztályvezetője kételkedik abban, hogy egy év alatt hirtelen és váratlanul ugrottak volna ilyen mértékben az igények. Szerinte az új belépőkről azért már többségükben tudni lehet, s amúgy is legfeljebb húsz-, talán harmincszázalékos bővülés történhetett. - A hatvanszázalékos bővülés képtelenség, az igények folyamatos emelkedése viszont igaz. Mint ahogy az is, hogy az országban egyenlőtlen a férőhelyek megoszlása. Nincsenek pontos visszajelzések, hol, mekkora a szükséglet, ahogy az sincs szabályozva, ki, hol alakítson intézményt - mondta a szakember, aki szerint éppen emiatt lehetséges, hogy míg az ország keleti részeiben komoly hiányok vannak, van olyan térség, ahol még az emelt szintű ellátásra is várni kell.

Az idõsek csak akkor kerülhetnének otthonokba, ha az valóban szükséges
Az idõsek csak akkor kerülhetnének otthonokba, ha az valóban szükséges
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.