Megadta magát az IRA három tagja

Megadta magát csütörtökön a dublini rendőrségnek a szélsőséges Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) három, nyolc hónapja szökésben lévő tagja.

A három férfit tavaly Kolumbiában egyenként 17 évi börtönre ítélték, mert részt vettek a baloldali Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerilláinak kiképzésében, többek között pokolgépek készítésére oktatták őket. 

James Monaghant, Martin McAuley-t és Niall Connollyt 2001-ben fogták el Kolumbiában. Egy helyi bíróság felmentette őket, ezt követően titokban elhagyták Kolumbiát. Egy fellebbviteli bíróság azonban 2004. decemberében megsemmisítette az elsőfokú ítéletet, és távollétükben ítélte őket 17 évi börtönre. A három IRA-tag a múlt hónapban tért haza Írországba, majd eltűnt, nem reagálva a megadásukat célzó rendőrségi felszólításokra.

Monaghanék hazatérése politikai vihart váltott ki Írországban. A dublini kormány tagadta, hogy hazatérésük a Sinn Féinnel, az IRA politikai szervezetével való egyezség része volt, hogy az IRA betartsa a múlt hónapban tett ígéretét az észak-írországi brit uralom elleni fegyveres harc befejezésére. Ugyancsak kiváltották a brit-párti északír "unionisták" haragját, akik kiadatásukat követelték Kolumbiától. A Sinn Féin szóvivője egyelőre nem volt hajlandó kommentálni a történteket.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.