Kínai-orosz hadgyakorlat a Távol-Keleten

Oroszország és Kína csütörtökön a Távol-Keleten hadgyakorlatot kezd, amely Kínában a Sárga-tengernél ér majd véget augusztus 25-én.

A Békeküldetés 2005 fedőnevű manőver alkalmával India, Irán, Pakisztán és Mongólia megfigyelőkkel képviselteti magát Kínában. A  gyakorlaton a lebonyolítási terv szerint összesen tízezer orosz és kínai katona vonul be az ENSZ megbízásából egy képzeletbeli harmadik  országba, hogy véget vessen ott fellángoló etnikai viszálynak, és  lesújtson a terrorizmusra.

Gyakorolják továbbá a kétéltű járművekkel való partraszállást, a  tengeralattjárók elleni hadviselést, s Oroszország stratégiai  bombázókat is bevet. Az amerikai sajtó hírszerzési és védelmi  szakértőket idézve különösnek tartja, hogy az Egyesült Államok nem kapott meghívást a manőverek megfigyelésére, és arra következtet,  hogy a manőverek arra akarják figyelmeztetni Washingtont, hogy  csökkentse közép-ázsiai bázisait és általában ázsiai katonai  jelenlétét.

A The Washington Times című konzervatív napilap szerint a  terrorizmusra való utalás a hadgyakorlatok rendezői részéről  megfelel annak a kínai szóhasználatnak, amely a fogalmat a  szeparatizmusra is kiterjesztve értelmezi, vagyis ily módon a manőverek a Pekingben szakadár tartománynak tekintett Tajvan mellett elkötelezett Amerikai ellen irányul.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.