Roger atya gyilkosának indokait keresi a romániai sajtó

Skizofrén hajlamai miatt szerepel a romániai Mentálhigiéniai Liga nyilvántartásában az a román nő, aki meggyilkolta a Taizé Közösség alapítóját - olvasható a Cotidianul című román napilap csütörtöki számában.

A román lapok mindegyike beszámolt arról, hogy román állampolgárságú nő szúrta le Roger testvért, a franciaországi  ökumenikus Taizéi Közösség alapítóját és perjelét. Az Adevarul, a  Romania Libera, a Gandul és több más újság is Jean-Lois Coste  francia főügyész franciaországi sajtóértekezletét idézve írta: a 36  esztendős Luminita Solcanról van szó, aki a romániai Iasi-ból  érkezett a helyszínre. A francia rendőröknek elmondta, hogy nem  akarta megölni az egyházi személyiséget, egyszerűen csak magára  akarta vonni a figyelmet. Beszélni akart Roger testvérrel, de nem  sikerült, mert túl sokan voltak körülötte.

Csakhogy kiderült: a nő előzőleg kést vásárolt a Taizé közelében  lévő Clunyban, ez a tény pedig előre megfontolt ölési szándékra  utal. Luminita állítólag azt vallotta, hogy fel akarta hívni Roger  testvér figyelmét egy pedofil ügyre a Iasi-i katolikus egyház  kebelén belül, de nem sikerült hallatnia szavát a tömegben.

Luminita anyja Iasi-ban a Cotidianul kérdésére elmondta: lánya  vasárnap indult el Lyonba zarándokútra. "Nyugodt, hithű és istenfélő  az én lányom, senkinek sem tudna ártani" - mondta az anya, aki  ugyanakkor elismerte, hogy Luminita szerepel a Mentálhigiéniai Liga  nyilvántartásában, mivel olykor skizofrén rohamai vannak. Az újság  szerint Luminita elektronikai és telekommunikációs szakon szerzett  felsőfokú diplomát, de jelenleg nincs munkája.

Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök szolidaritását  fejezte ki a katolikus közösség egészével. A lapok által idézett  nyilatkozatában úgy fogalmazott: Roger atya nemcsak a fiatalok,  hanem általában minden ember számára példakép volt, függetlenül  attól, ki milyen vallási felekezethez tartozik.

Az erdélyi Krónika csütörtöki vezércikkének szerzője, Lukács  János kifejti: az alapító halála a Taizéi Közösség nagykorúságának  is a kezdete, vagy legalábbis annak próbaköve lehet. A taizéi  testvérek ugyanis azt kérik: imádkozzunk a gyilkosért!

A szerző szerint azonban nem kerülhető meg a kérdés, hogyan  fogják ezentúl fogadni a romániai zarándokokat az Európa többi  országából érkezett fiatalok?. Taizéi imacsoportok majdnem minden  erdélyi városban működnek, ezeknek románok, magyarok, katolikusok,  ortodoxok és protestánsok egyaránt tagjai. Milyen hangulat fogja  uralni az Erdélyben – elsősorban a magyar szórványvidékeken -  szervezett közös imaestéket, ahol amúgy sem volt túl könnyű feladat  egy fedél alá hozni a Miatyánkot a Tatal nostruval? (a Miatyánk románul - az MTI tudósítójának megjegyzése) - írja a szerző, emlékeztetve, hogy egy-egy  szilveszteri taizéi találkozón körülbelül százezer fiatal szokott  összegyűlni. "Mit visznek vajon haza a lelkükben ezek az emberek, és  képesek lesznek-e eleget tenni a testvérek kérésének – imádkozni a  gyilkosért? Bárhogy is legyen, egy dolog biztos: Roger testvér  halálán csak akkor tudják túltenni magukat a taizéi mozgalom iránt elkötelezettek, ha az ő életéből merítenek példát - írja a szerző. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.